Од 100 грађана Хрвата 42 не могу да приуште седмодневни годишњи одмор

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ- Од 100 Хрвата њих 42 прошле године нису имали довољно новца да би отпутовали на годишњи одмор, а по овом критеријуму од Хрватске су у ЕУ биле горе само Румунија, Бугарска и Грчка, пише загребачки Вечерњи лист.

Најновији подаци статистичког уреда Европске уније Еуростата показују да седам дана путовања на годишњи одмор није могло да приушти 7.6 посто Луксембуржана и 10.2 посто Швеђана. Уз Луксембург и Шведску, најбоље стоје Финска, Холандија и Данска, у којима је седам дана одмора могло да приушти 12 посто грађана.

На дну ове љествице налазе се Румуни од којих чак 62.5 посто о одласку седам дана на годишњи одмор може само да сања. Уз Румунију, најгоре је у Бугарској и Грчкој гдје путовања не може да приушти 48.8, односно 43.8 посто грађана.

Седам дана путовања на годишњи не може да приушти  41 посто Мађара, 34.2 посто Италијана, 33.8 посто Словака, 27.6 посто Пољака, 18 посто Чеха, 16.7 посто Словенаца и 13.8 посто Аустријанаца.

Еуростат је ове податке објавио на захев левичарске фракције у немачком Бундестагу. Према властитим изјавама, 21.9 посто људи у Њемачкој није имало довољно новца за седмодневно путовање на одмор у 2022. години.

Према тим подацима, најчешће су погођени самохрани родитељи. У категорији “самац са издржаваном децом" њих 42 посто у Њемачкој не може отићи на годишњи одмор седам дана.

Све у свему, чешће су погођена домаћинства с дјецом, 23.4 посто, него домаћинства без дјеце, којих је 20.7 посто. Погођени су и пензионери.

У Њемачкој је на ову тему анкетирано 40.000 људи.

Лидер љевичара у Бундестагу Дитмар Барч је за податке за Њемачку рекао да је ријеч о "тужном налазу".

"Свако би требало да има прилику да оде на годишњи одмор барем недјељу дана годишње. За то су потребне веће плате, примјерене пензије, досљедна политика против инфлације и основни дјечји безбједносни систем отпоран на сиромаштво у Њемачкој", рекао је Барч, преноси Вечерњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана