Од 1. октобра жене у Украјини да се региструју за одслужење војног рока

Танјуг
Од 1. октобра жене у Украјини да се региструју за одслужење војног рока

КИЈЕВ - Од 1. октобра жене које су стекле медицинску или фармацеутску специјалност мораће да се региструју у Територијалним центрима за запошљавање и социјалну подршку (ТЦ Ц и СП), а према новом редослиједу војне евиденције, жене других струка везаним за војску могу да се пријаве на сопствени захтјев.

Војна регистрација за жене у Украјини је тренутно добровољна, преноси агенција ТСН. Адвокат Марина Бекало објаснила је да жене од 18 до 60 година које су стекле медицинску или фармацеутску специјалност имају обавезу војне регистрације, напомињући да регистрација није исто што и регрутација.

Све остале радно способне жене од 18 до 60 година, које имају звање у вези са војно-рачуноводственом струком, подлијежу војној регистрацији на сопствени захтјев.

Списак таквих професија је одобрен Наредбом Министарства одбране Украјине од 11.октобра 2021, а ту спадају адвокати, психолози, ветеринари, рачуновође, програмери, менаџери, запослене у банкарском систему, секретарице, фотографи, итд.

- Ако отворите наведени списак, жене из већине професија подлијежу војној регистрацији, али по сопственој вољи - напоменула је Бекало за ТСН.

Када жена дође у ТЦ Ц да се пријави на одслужење војног рока, отвара се поступак, а затим љекарска комисија доноси закључак о способности/неспособности за војну службу. Љекарски преглед за регрутоване жене исти је као и за мушкарце: морају их прегледати хирург, терапеут, неуролог, психијатар, офталмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог.  Једина разлика је у томе што жене морају да прођу и преглед код гинеколога, напомиње адвокат.

Жене које се налазе на војној евиденцији могу бити позване на служење војног рока или укључене у обављање послова обезбЈеђивања одбране државе у рату и оне обављају војну дужност равноправно са мушкарцима. Односно, додаје Бекало, закон не прави разлику између жена и мушкараца регрутованих у војску. Законом је утврђено да су изузетак труднице и жене на породиљском одсуству.

- Жене војници које су већ позване у току мобилизације имају право на отпуштање службе због трудноће (без обзира на ток и трајање) и породиљског одсуства до навршене треће године живота дјетета или у случају да је дјетету потребна кућна њега у трајању наведеном у љекарском мишљењу, али не дуже од шесте године живота - објаснила је адвокат за ТСН.

Према њеним речима, послодавци који су ангажовали жене које су стекле образовање медицинске или фармацеутске струке, а нису у војном регистру, морају да обавијесте надлежни ТЦ Ц и ЈВ о ангажовању жене. Како је навела, тренутно нема ограничења права преласка границе за жене која важе за војнике од 18 до 60 година.

Заменица министра одбране Хана Малар раније је саопштила да нема потребе за принудном мобилизацијом жена у Оружаним снагама, као и да се не планира ограничавање путовања жена у иностранство. Према њеним ријечима, од почетка рата пуних размјера у Украјини ниједна жена није била присилно мобилисана.

Како подсјећа украјинска агенција, током протекле недеље измијењен је низ наредби о мобилизацији  за вријеме ванредног стања. Министарство одбране Украјине одобрило је нови рспоред болести, према којем се процјењује подобност за војну службу и прецизирају одредбе о „ограниченој подобности”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана