Оборени дронови изнад Крима и Московске области

ГС/Агенције
Foto: Агенције

МОСКВА/КИЈЕВ - Специјална војна операција коју Русија изводи у Украјини ушла је у 559. дан.

Руска противваздушна одбрана оборила је украјинске дронове изнад Крима, Калушке и Московске области, саопштава Русија. Кијев, са друге стране, тврди да украјинске снаге напредовале на источном и јужном правцу. Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган разговарали су у Сочију о обнови споразума о извозу украјинског жита преко црноморских лука. Досадашњи министар одбране Украјине Алексиј Резников поднио је оставку, а на тој функцији ће га замјенити Рустем Умеров, шеф главне украјинске агенције за приватизацију.

Кијев индепендент: Ко је Рустем Умеров, ускоро министар одбране Украјине?

Када је украјински предсједник Володимир Зеленски у недјељу објавио да ће Рустем Умеров бити министар одбране Украјине, рекао је да бившем посланику "не треба представљање".

Неколико дана раније се причало да је Умеров главни кандидат да замјени Алексија Резникова, који је на тој функцији био од новембра 2021. и чије је министарство у последње вријеме било уплетено у два велика корупционашка скандала, преноси Кијев индепендент.

Умеров (41), инвестициони банкар са Крима, у својој политичкој каријери прешао је пут од опозиционог посланика у парламенту до шефа државног фонда за државну имовину и кључног играча Зеленског у раним мировним преговорима са Русијом.

"Умеров је рођен у данашњем Узбекистану, гдје су совјетске власти депортовале његову породицу, у склопу кампање етничког чишћења Крима од кримских Татара. Како се Совјетски Савез распао, Умеров и његова породица су могли да се врате на Крим", наводи Кијев индепендент.

По завршетку универзитета, Умеров је радио у области телекомуникација до 2000-их. Године 2007. постао је савјетник Мустафе Џемилева, вође Меџлиса кримских Татара, и постао је делегат у Курултају, националној скупштини тог народа.

Умеров је 2013. године основао инвестициону компанију "Астем".

Политичка каријера Умерова почела је 2019. године када је изабран за посланика на листи Холоса (Глас), либералне политичке странке која је тренутно у опозицији са предсједниковом фракцијом Слуге народа.

Међутим, Умеров је био међу ријетким опозиционим посланицима који су убрзо ушли у владу. Он је 2021. године постао копредседавајући новоосноване Кримске платформе, коју води Зеленски.

Умеров је касније рекао да га је искуство рођења у породици која живи у депортацији, повратка у домовину, а касније и поновног губитка, научило како да истраје и да се бори да заштити оно што му припада.

Правда: Служба безбједности Украјине организовала је неуспјешни атентат на шефа царине ЛНР Јурија Афанашевског

Служба безбједности Украјине организовала је неуспјешни атентат на шефа царине ЛНР Јурија Афанашевског, подметнувши експлозију у његовој кући, пише украјински лист Правда.

„СБУ је дигла у ваздух Јурија Афанашевског, који се налази на челу царине такозване ЛНР. Афанашевски је дигнут у ваздух у сопственој кући. Задобио је више гелера у главу, врат и стомак и налази се на интензивној нези у тешком стању", тврди лист, позивајући се на изворе у специјалној служби.

Гладков: Украјинска војска је 4. септембра око 60 пута гранатирала територију Белгородске области

Украјинска војска је 4. септембра око 60 пута гранатирала територију Белгородске области, што је скоро два пута мање него претходног дана, произилази из информативног извјештаја који је гувернер Вјачеслав Гладков објавио на Телеграм каналу.

Украјинска војска је у понедјељак испалила 59 пројектила различитих типова на пет пограничних општина и бацила три експлозивне направе из дрона. Током претходног дана, Оружане снаге Украјине испалиле су 115 комада муниције на регион.

„У Белгородској области испаљено је седам артиљеријских граната на село Журављовка, четири на село Наумовка и две артиљеријске гранате на село Нехотејевка", написао је Гладков.

Руски ПВО оборио украјинску беспилотну летјелицу изнад Крима

Украјинска беспилотна летјелица уништена је системима противваздушне одбране изнад Крима, саопштило је руско Министарство одбране.

„Ујутру 5. септембра осујећен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад беспилотном летјелицом на објекте на територији Руске Федерације. Дежурне снаге ПВО обориле су беспилотну летјелицу изнад територије Републике Крим, саопштило је министарство.

Русија пребацује на Јапан одговорност за ситуацију у којој је престала хуманитарна размјена између азијских држава и јужног дијела Курилских острва

Русија пребацује на Јапан одговорност за ситуацију у којој је престала хуманитарна размјена између азијских држава и јужног дијела Курилских острва, изјавио је генерални секретар владе Јапана Хирокадзу Мацуно на редовној прес конференцији у Токију.

„Ситуација је настала као резултат агресије Русије против Украјине и покушаја Русије да пребаци одговорност на Јапан је крајње неоснована и апсолутно неприхватљива. Обнављање размјена и пројеката на четири острва, укључујући посјету гробовима, један је од главних приоритета у будућим јапанско-руским односима. Наставићемо да позивамо Русију да обнови ове пројекте", рекао је он.

Министарство иностраних послова Русије је у марту 2022. године изјавило да Москва прекида преговоре са Токиом на тему мировног споразума због тога што је Јапан увео санкције против Русије због ситуације у Украјини. 

Москва је изашла из дијалога са Токиом о успостављању заједничке економске активности на јужним Курилским острвима и блокирала наставак статуса Јапана као партнера организације Црноморске економске сарадње по секторском дијалогу.

Кулеба: Нема могућности за преговоре са Русијом у блиској будућности

Нема могућности за преговоре са Русијом у блиској будућности, рекао је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба у интервјуу за НХК.

„Што је успјешнија Украјина на бојном пољу, Русија ће бити спремнија да преговара", рекао је он.

Помоћник предсједника Руске Федерације Јуриј Ушаков у понедјељак је такође рекао да до сада није било сигнала из Украјине о могућности преговора.

Медији пишу да је први британски тенк Челенџер-2 уништен код Работина. Возило је припадало резервној 82. специјализованој бригади Оружаних снага Украјине и, наводно, је уништено артиљеријскијском ватром.

Украјинске трупе гранатирале подручје Доњецка

Украјинске трупе су ујутру гранатирале подручје Доњецка, испаливши шест ракета из вишецјевног ракетног бацача и дванаест граната, калибра НАТО 155 милиметара, саопштили су у ДНР.

Руске снаге ПВО уништиле су дрон у Тверској области у округу Завидово

Снаге ПВО уништиле су дрон у Тверској области у округу Завидово, који је летио у правцу Москве, није било жртава и нити материјалне штете, рекао је градоначелник престонице Сергеј Собјањин на свом Телеграм каналу.

"Још један дрон уништиле су снаге противваздушне одбране у Тверској области у Завидовској области, који је летио у правцу Москве. Према прелиминарним информацијама, није било жртава и штете. На лице мјеста изашле су хитне службе", написао је Собјањин.

Раније је градоначелник рекао да су снаге противваздушне одбране ноћу уништиле дронове у Калушкој области и Истарском округу Московске области, који су покушавали да нападну Москву, да претходно нико није повријеђен, као посљедица пада рушевина, оштећен је кућни предмет.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана