Оборена три дрона у Москви; Данска почела обуку украјинских пилота на Ф-16

ГС/ Агенције
Оборена три дрона у Москви; Данска почела обуку украјинских пилота на Ф-16

Рат у Украјини ушао је у 546. дан. Руско министарство одбране саопштило је да је противваздушна одбрана оборила три дрона у покушају напада на Москву, док Кијев тврди да су руски дронови током ноћи напали јужне дјелове Одеске области и области у близини Дунава, изазвавши пожаре у објектима за складиштење жита. Из Стејт департмента истичу да САД не не подстичу нити омогућавају нападе на територији Русије. Данска је саопштила да је почела обука украјинских пилота на борбеним авионима Ф-16.

САД не подстичу нападе на територији Русије

САД не подстичу нити омогућавају нападе на територији Русије, рекао је портпарол америчког Стејт департмента, након што су руске власти саопштиле да су осујетиле покушај напада дроновима на Москву рано јутрос.

''На Украјини је да одлучи како ће се бранити од руске офанзиве која је почела у фебруару прошле године'', саопштио је портпарол и додао да Русија у сваком тренутку може да оконча рат повлачењем из Украјине.

Путин: Кијев, шаљући људе у офанзиву, третира их као да нису њихови

Украјинске власти, "бацајући свој народ у офанзиву", понашају се као да они нису њихови грађани, рекао је председник Русије Владимир Путин на састанку са вршиоцем дужности шефа самопроглашене Луганске народне републике Леонидом Пасечником.

Пасечник је извjестио Путина да је ситуација у ЛНР и даље напета због близине линије фронта, али да је стабилна.

Путин је рекао да се ЛНР добро носи са постављеним задацима и да ће у садашњим тешким условима моћи да организује одржавање избора.
"Ово није лак задатак, разумем, организовати овај посао под вашим условима, али уз подршку федералног центра ћете то сигурно урадити. Нема сумње", рекао је Путин и додао да је најважније показати грађанима да је садашњи тим способан да решава проблеме у интересу грађана.

Холандски Ф-16 вјероватно неће стићи у Украјину пре краја 2024.

Холандски авиони Ф-16 можда неће бити испоручени Украјини пре краја 2024. године, пошто је потребно да холандско ваздухопловство у потпуности пређе на употребу нових авиона Ф-35, саопштио је портпарол холандског Минситарства одбране.

Прошле седмице су холандски премијер Марк Руте и украјински председник Володимир Зеленски најавили да ће Холандија, заједно са Данском, обезбједити Ф-16 за украјинске ратне напоре у сукобу са Русијом, а сам Зеленски је истакао да је реч о 42 борбена авиона.

Портал наводи да Холандске снаге поседују 42 авиона Ф-16, али да ниједан од њих није одмах доступан и да су неки од њих још увек у употреби.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана