Оборен украјински дрон, три војника погинула приликом пада олупине

ГС/Агенције
Foto: Прес служба Министарства одбране РФ

МОСКВА/КИЈЕВ- Рат у Украјини- 306. дан.

У Украјини и у новогодишњој ноћи полицијски час

Полицијски час у Украјини неће бити укинут ни у новогодишњој ноћи, саопштила је данас представница Националне полиције Маријана Рева.

Истакла је да они који у новогодишњој ноћи буду на улици могу одговарати за кршење полицијског часа, преноси Интерфакс Украјина.

Рева је навела да је употреба и продаја пиротехнике практично на цијелој територији Украјине забрањена и упозорила да ће полиција реаговати на такве случајеве.

 

Русија спремна да обнови снабдијевање преко гасовода Јамал-Европа

Русија је спремна да обнови снабдијевање Европе гасом преко гасовода Јамал-Европа, изјавио је замјеник премијера Русије Александар Новак.

"Европско тржиште је и даље релевантно, а ми смо дефинитивно у могућности да обновимо снабдијевање. На примјер, гасовод Јамал-Европа, који је заустављен због политичких разлога, остаје неискоришћен", рекао је Новак.

Проток гаса преко Јамал-Европе обично иде у правцу запада, али правац је добрим дијелом промијењен због политичких дешавања. У мају  је Пољска престала да купује гас од Русије због одбијања захтјева Москве да за енергенте плаћа у руским рубљама, наводи Ројтерс.

Газпром је тада одговорио прекидом снабдијевања, рекавши да више неће моћи да извози гас преко Пољске, дакле гасоводом Јамал-Европа.

Новак је поменуо и да Москва размишља о додатном извозу гаса преко Турске, када у тој земљи буде изграђено чвориште.

 

Бјелорусија: Ракетни системи Искандер и С-400 "спремни за задатке"

Ракетни системи Искандер и противракетни ваздушни системи С-400, које је Русија пренијела у Бјелорусију, спремни су да изврше своје задатаке, изјавио је данас Леонид Касински из Министарства одбране Белорусије.

"Ови типови оружја (Искандер и С-400) су у режиму борбене готовости и стопостотно спремни да изврше задатке", навео је Касински на Телеграму.

Ракетни систем Искандер има домет до 500 км и може да носи нуклеарне бојеве главе, а Украјина и Пољска, која је НАТО чланица, и граниче се са Бјелорусијом посебно су рањиве, наводи Ројтерс.

Одбрамбени противракетни систем С-400 користи четири ракете на својој лансирној рампи односно четири различитог домета. Има могућност детектовања и стелт летјелица на даљини од око 150 км.

Вријеме потребно за прелазак система С-400 из маршевског у борбени положај је 5 до 10 минута, а вријеме да се систем доведе у борбену спремност са положаја износи три минута.

Касински је изјавио и да је авијација Белорусије адаптирана тако да може да носи, како каже, "специјалну муницију".



Кулеба: Украјина ће данас у УН покренути питање чланства Русије у СБ

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба изјавио је да ће Украјина данас званично у УН покренути питање искључења Русије из Савјета безбједности УН.

„Наше питање је врло једноставно: да ли Русија има право да остане стална чланица Савета безбедности УН и уопште да буде у Уједињеним нацијама? Имамо убедљив и аргументован одговор - не, не“, рекао је Кулеба, преноси Интерфакс Украјина.

Кулеба је изразио уверење да, како је рекао, после пораза Русије у рату који је покренула, питање њене будућности више неће бити табу тема за светску дипломатију.

 

Оборен украјински дрон, три војника погинула приликом пада олупине

Тројица руских војника погинула су приликом рушења украјинског дрона у близини војног аеродрома Енгелс у Саратовској области, саопштило је јутрос Министарство одбране Русије.

Наведено је да је ноћас око 01.35 сати по московском времену украјинска беспилотна летјелица оборена на малој висини док се приближавала војном аеродрому Енгелс, преноси РИА Новости.

Приликом пада олупине дрона погинула се тројица руских војника припадника техничког особља који су се налазили на аеродрому, саопштило је  руско министартсво.

Техника на аеродрому није оштећена.

 

Медведев: Руско нуклеарно наоружање једини разлог зашто Запад не сме да нападне

Руско нуклеарно оружје и правила у вези са оружјем које прати Москва једини су фактори који спречавају Запад да започну рат против Русије, изјавио је замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев.

Он је у колумни за ''Руску газету'' написао да Русија неће одустати од сукоба док, како је рекао, ''одвратни, готово фашистички режим” у Кијеву не буде уклоњен и Украјина не буде потпуно демилитаризована.

Он је написао да је једина ствар која данас зауставља непријатеље Москве то што схватају да ће се Русија руководити основама државне политике о нуклеарном одвраћању, и да ће у случају да се појави стварна пријетња, одговорити на њу.

Ројтерс преноси да Русија има највећу свјетску залиху нуклеарног оружја са близу 6.000 бојевих глава и подсјећа да је руски предсједник Владимир Путин раније овог мјесеца рекао да ризик од нуклеарног рата расте, али и да Русија није “полудјела” и да свој нуклеарни арсенал види као чисто одбрамбено средство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана