Обнова Газе могла би да потраје 80 година!

Танјуг
Обнова Газе могла би да потраје 80 година!

ГАЗА - Експерт Уједињених нација за стамбена питања Балакришнан Раџагопал изјавио је данас да би обнова Газе могла да потраје 80 година ако Израел настави нападе на палестинску енклаву.

Раџагопал је извијестио да је до јануара 2024. између 60 и 70 одсто кућа у Гази било уништено, а да се сјеверни регион суочава са још већим стопа уништења од 82 одсто, показују подаци на сајту УН.

Он је нагласио да се ситуација значајно погоршала, посебно у сјеверној Гази, гдје су готово све зграде уништене, преноси палестинска агенција Вафа.

Недавни извјештај Програма Уједињених нација за развој процјењује да је до маја у Гази било присутно више од 39 милиона тона отпада.

Овај отпад је помијешан са неексплодираним средствима, токсичним отпадом, азбестом из срушених зграда и другим материјалима. Раџагопал је упозорио да је контаминација подземних вода и земљишта достигла ''катастрофалан'' ниво, што је изазвало забринутост да ли се ова питања могу ријешити на вријеме.

Он је напоменуо да је Газа доживјела талас разарања без преседана од 7. октобра 2023.

На питање о временском оквиру за обнову Газе, он је нагласио потребу да се прво рашчисте рушевине, осигурају финансијска средства, и упозорио да обнова не може да почне све док трају израелски напади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана