Објављена листа најбољих градова за живот

ГС
Објављена листа најбољих градова за живот

Поред тога што се неријетко карактерише као један од најљепших градова не само у Европи, него и у свијету, Беч је још једном заузео прво мјесто на листи најбољих градова за живот.

Почетком овог мјесеца је ЕИУ (Ецономист Интеллигенце Унит) објавио листу градова, који испуњавају прописане услове, те се сматрају најбољим за живот.

У трци су учествовала укупно 173 града, а узети су у обзир многи аспекти живота, попут инфраструктуре, образовног и здравственог система, затим образовања, те културе и бриге о животној средини.

Већ трећу годину за редом главни град Аустрије је у самом врху ове листе, будући да је најбоље оцјене стекао у чак четири од укупно пет категорија. Због не тако богате понуде спортских догађаја је нешто лошије прошао у категорији културе, али и животне средине.

Промјене на листи

И Копенхаген је задржао високо друго мјесто на овој листи, наводи ЦНН, а Цирих је „скочио“ за три мјеста у односу на раније, па је тако сада на трећем, умјесто на шестом месту. Женева и Калгари дијеле пето, Сиднеј и Ванкувер седмо, а Окланд и Осака дијеле девето мјесто.

Прилично добре резултате у овом истраживању имала је Западна Европа. Оцјена за чак 30 градова у том дијелу "старог континента" кретала се између 92 и 100, али је због повећања различитих протеста и стопе криминала, тај европски регион ипак забиљежио пад у сегменту опште стабилности.

Међу америчким градовима је највишу позицију заузео Хонолулу, који се нашао на 23. мјесту листе.

На 45. мејсту се нашао Лондон, док је код Хонг Конга ове године примјетно значајно побољшање. Најпре због бољег стања у области здравствене заштите и генерално стабилности, са прошлогодишњег 61. мјеста, сада су се нашли на 50-ом. Боље резултате ове године имају и Дубаји и Абу Даби, као и Ријад, Ал Кобар и Џеда, три града у Саудијског Арабији.

Највећи пад је забиљежио Тел Авив, који се нашао на 112. мјесту, што је за 20 места лошије у односу на претходну листу.

Четири града која су и прошле године била посљедња на овој листи, нису напредовала ни ове године, тако да је њихова позиција остала иста.

Листа 10 најбољих градова према глобалном индексу изгледа овако:

1. Беч, Аустрија

2. Копенхаген, Данска

3. Цирих, Швајцарска

4. Мелбурн, Аустралија

5. Калгари, Канада

5. Женева, Швајцарска

7. Сиднеј, Аустралија

8. Ванкувер, Канада

9. Осака, Јапан

10. Окланд, Нови Зеленад

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана