Објављен снимак разговора Зеленског и Орбана

ГС
Foto: Принтскрин

Предсједник Украјине Володимир Зеленски имао је кратак, али наизглед интензиван разговор, с човјеком који пријети да ће блокирати аспирације Украјине за ЕУ, премијером Мађарске Виктором Орбаном.

Он се с Орбаном састао у недјељу на инаугурацији новог предсједника Аргентине. Само професионални читаоци с усана могли би схватити шта је речено између предсједника Зеленског и човјека који се сматра "лошим дечком" ЕУ.

Њихов разговор долази уочи онога што би могла бити кључна седмица за украјинске ратне напоре. Предсједник Зеленски отпутоват ће у уторак у Вашингтон док покушава спасити пакет америчке одбрамбене помоћи вриједан 60 милијарди долара.

Амерички предсједник Џо Бајден позива законодавце да одобре средства, али у све се умијешала домаћа, страначка политика.

Ово ће бити друга посјета украјинског лидера Бијелој кући од почетка инвазије Русије на Украјину у фебруару 2022. године - претходна је била у септембру прошле године.

Пакет је тренутно у застоју у Конгресу, суочавајући се с одбијањем републиканаца који тврде да би више новца требало ићи на домаћу сигурност на граници САД-Мексико.

Очекује се да ће предсједник Зеленски разговарати и са Мајком Џонсоном, новим предсједником Представничког дома републиканаца, током посјете Вашингтону.

Лидери ЕУ ће се у четвртак окупити у Бриселу гдје је план, у најмању руку, да се да зелено свјетло за почетак формалних преговора о "приступу" Украјине.

То је сљедећи корак на веома дугој љествици ка пуноправном чланству у ЕУ, иако нема гаранција за успјех. Пакет финансијске помоћи од 50 милијарди евра, у зајмовима и грантовима, такође је требао бити потписан.

Међутим, Виктор Орбан је запријетио да ће избацити оба документа из колосијека, изазвавши фрустрацију у главним градовима ЕУ и бијес у Кијеву.

Критичари Орбана га називају "гласником" Владимира Путина, будући да је одржао везе с руским предсједником упркос одлуци Москве да покрене инвазију на Украјину.

Упркос томе што је климао главом кроз низ узастопних пакета санкција Москви, Орбан се такође изјаснио против слања више новца и оружја Украјини.

Он тврди да шефови ЕУ "гурају" придруживање Украјине "у грло" и позвао је на "стратешку расправу" о цјелокупном приступу блока. Орбан је чак описао потенцијалног новог члана ЕУ као "једну од најкорумпиранијих земаља на свијету".

То је оптужба која изазива бијес у Кијеву, с обзиром на то да је Орбан оптужен да је надгледао демократско назадовање у својој земљи. Неки вјерују да мађарски лидер користи Украјину као преговарачку моћ, како би покушао извући више новца из ЕУ.

Треба рећи и то да постоје земље ЕУ, осим Мађарске, које имају резерве према ширењу блока. Али према једном бриселском дипломати, Будимпешта је та која за сада стоји сама у одржавању дискусија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана