Обавjештајне службе могу да надзиру AfD

Танјуг
Обавjештајне службе могу да надзиру AfD

БЕРЛИН - Њемачки виши суд из Минстера пресудио је данас да њемачка обавјештајна служба БфВ смије да настави да третира странку крајње деснице “Алтернатива за Њемачку” (AfD) као потенцијално екстремистичку странку, због чега има право да спроводи надзор над њом.

Овом пресудом је суд из савезне немачке државе Сјеверна Рајна-Вестфалија одбио жалбу AfD на пресуду нижег суда из Келна 2022. године, наводећи да је БфВ “одржала сразмјерност у својим мјерама”.

БфВ има дозволу, према овој пресуди, да истражује и врши надзор над AfD, укључујући прислушкивање позива, као и да регрутује чланове те странке као доушнике, преноси Дојче Веле. Министарка унутрашњих послова Ненси Фезер је оцијенила да данашња пресуда доказује да је Њемачка спремна да брани своје демократске вриједности, називајући је “дефанзивном демократијом”.

који води у анкетама у неколико источних савезних држава у којима се одржавају изборе касније ове године, налази се под појачаним надзором због наводних расистичких изјава њених чланова и навода да у њеним редовима има шпијуна Русије и Кине.

AfD, који и даље има право жалбе на пресуду, у анкетама на националном нивоу има око 20 одсто гласова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана