Оба кандидата прогласила побједу на изборима у Нигерији

GS
Foto: Tanjug

АБУЏА - Нигеријски предсједнички кандидат Питер Оби изјавио је данас да је побиједио на изборима одржаним у суботу, званичне резултате прогласио је лажним и обећао да ће се за побједу борити правним путем.

 

Бола Тинубу из владајуће странке проглашен је у сриједу побједником избора у најмногољуднијој афричкој држави.

Према званичним резултатима освојио је 37 одсто гласова, у поређењу са 29 одсто за главног опозиционог кандидата Атику Абубакара, и 25 за Обија, популарног међу младим и образованим градским бирачима, пренио је Ројтерс.

Опозиционе странке саопштиле су да је гласање било намјештено након што је нова технологија, за коју је изборна комисија обећала да ће процес учинити транспарентнијим, није функционисала.

"Побиједили смо на изборима и то ц́емо доказати Нигеријцима. Добре и вредне људе Нигерије поново су опљачкали наши наводни лидери, али апелујем на све њих да остану мирни", рекао је Оби у првој јавној изјави након гласања.

Његов потпредсједник већ је наговијестио да ће изборни резултат оспорити на суду.

Тинубу је у сриједу рекао да су избори били вјеродостојни и да пријављени проблеми нису имали утицаја на укупан исход.       

Оби је довео у питање бројке које показују низак одзив у вријеме када је био рекордан број регистрованих бирача.

Независна национална изборна комисија саопштила је да је укупно гласало нешто мање од 25 милиона, од 87 милиона људи који имају право гласа, што даје стопу излазности од 29 одсто.

Тинубу је за победника проглашен са 8,79 милиона гласова, иако Нигерија има више од 200 милиона становника.

Нигерија има дугу историју политичког насиља, иако је атмосфера углавном била мирна након спорног гласања, а и у прошлости је било покушаја правног оспоравања председничких избора, али ниједан није успио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана