О чему су разговарали Путин и саудијски престолонасљедник

Танјуг
О чему су разговарали Путин и саудијски престолонасљедник

РИЈАД  - Руски предсједник Владимир Путин и саудијски престолонасљедник Мохамед бин Салман разговарали су у главном граду Саудијске Арабије, Ријаду, о даљем развоју сарадње двије земље и о ситуацији у Појасу Газе.

Бин Салман је похвалио сарадњу Русије и Саудијске Арабије која је помогла, како је навео, да се “отклоне тензије на Блиском истоку”, јавила је саудијска државна новинска агенција СПА, пренио је Ројтерс.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да су Путин и саудијски престолонасљедник разговарали и о израелско-палестинском сукобу и другим осјетљивим питањима на међународном нивоу.

Песков је рекао новинарима да још нема говора о заједничким мировним иницијативама Русије и Саудијске Арабије, пренијеле су РИА Новости.

Сада дипломате двије земље разматрају могућност постизања заједничког документа, али то се тиче билатералних односа у цјелини, истакао је Песков.

Он је рекао да су Путин и Бин Салман разговарали и о сарадњи у оквиру Организације земаља извозница нафте (ОПЕЦ) да би се међународно енергетско тржиште одржало на одговарајућем, стабилном нивоу.

Говорећи о могућој посјети Бин Салмана Русији, Песков је рекао да ће то бити разрађено дипломатским каналима, а да за сада нема конкретних информација.

То је први сусрет руског предсједника и престолонаследника Саудијске Арабије ове године.

Међутим, Путин и Бин Салман редовно разговарају телефонски и током ове године комуницирали су пет пута.

Путин се претходно директно састао са Бин Салманом такође у Ријаду у октобру 2019. године.

Путин је посјетио и Абу Даби, где је разговарао са предсједником Уједињених Арапских Емирата Мохамедом бин Заједом Ал Нахјаном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана