О чему су разговарали Бајден и Си

Танјуг
О чему су разговарали Бајден и Си

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Џозеф Бајден и кинески предсједник Си Ђинпинг одржали су телефонски разговор у којем су се дотакли питања Тајвана, регионалних и глобалних питања, као и извјештаја САД о наводним кинеским нетржишним политикама.

Си је током јучерашњег разговора затражио од Бајдена да се САД поштују политику једне Кине и истакао да је питање Тајвана кључно за сино-америчке односе.

Амерички предсједник је нагласио да Вашингтон не жели конфликт са Кином и да не подржава независност тајванског региона и истакао важност мира у овом региону и слободу пловидбе у Јужном кинеском мору, преноси Синхуа.

Предсједник САД је Сију предочио забринутост Вашингтона због  наводних неправедних и нетржишних економских пракси Пекинга, и нагласио да ће Америка предузети мјере како би спријечила да се њене напредне техологије искористе да се угрози национална безбједност те земље, саопштено је из Беле куће.

Два лидера разговарала су о денуклеаризацији Корејског полуоства и Бајден је изразио забринутости због кинеске подршке руској војној индустрији и њеном утицају на европску и трансатланску сигурност.

Два предсједника наставиће да развијају билатералну сарадњу уз најављене посјете америчке министарке финансија Џенет Јелен и државног секретара Ентонија Блинкена Кини у наредном периоду.

Ово представља први разговор Бајдена и Сија од састанка у Калифорнији прошлог новембра, а постигнут је договор о одржавању дипломатске стабилности након кризе због наводног прелетања кинеског шпијунског балона изнад копнене територије САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана