О чему су причали Путин и Лукашенко

ГС
Foto: Танјуг/АП

СОЧИ – Русија ће развијати сарадњу са Демократском Народном Републиком Корејом (ДНРК) у оквиру међународног права, рекао је дана руски предсједник Владимир Путин.

Он је током разговора са бјелоруским предсједником Александром Лукашенком у Сочију нагласио да је Сјеверна Кореја сусјед Русије, са којим мора да гради добросусједске односе, поштујући све међународне норме, наводи агенција РИА Новости, преноси Тањуг.

Лукашенко је предложио Путину да Москва и Минск успоставе трилатералну сарадњу са Сјеверном Корејом.

Он је изразио задовољство због састанка Путина и лидера Сјеверне Кореје Ким Џонг-уна, објавила је бјелоруска државна новинска агенција Белта.

"Сматрам да можемо да размишљамо о трилатералној сарадњи. Знам да су Корејци веома заинтересовани за рад са Русијом. Мислим да ће бити посла за Бјелорусију, узимајући у обзир постојеће проблеме", изјавио је Лукашенко.

Секретар за штампу руског предсједника Дмитриј Песков рекао је данас да Русија и ДНРК нису потписале споразуме о војно-техничкој сарадњи, ни о другим темама, нити да је тако нешто било планирано.

Он је нагласио и да "састанак предсједника Русије Владимира Путина и сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна није сензација, већ традиција”.

Претходно су руски предсједник Владимир Путин и сјевернокорејски лидер  Ким Џонг Ун разговарали на космодрому Восточни у Амурској области Русије.

Након преговора у проширеном саставу, одржан је лични састанак двојице лидера.

Администрација председника САД Џозефа Бајдена саопштила је да је забринута у вези било какве врсте потенцијалне одбрамбене сарадње између Русије и Сјеверне Кореје, и да "неће оклијевати" да уведе додатне санкције Москви и Пјонгјангу, ако двије земље закључе нове споразуме о наоружању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана