Ново свједочење доводи у питање истрагу о убиству Кенедија

GS
Foto: Twitter

ВАШИНГТОН - Бивши агент Тајне службе САД Пол Лендис довео је у сумњу теорију "магичног метка" која описује како је један метак убио америчког предсједника Џона Ф. Кенедија и ранио још једну особу у аутомобилу у Даласу 1963. године.

Досадашњу верзију, по којој је бивши марнац Ли Хари Освалд сам пуцао и убио Кенедија 1963. године многи су оспоравали током деценија, али појавило се ново свједочење које додатно баца сумњу на тај закључак, преноси Skynews.

Пол Лендис, који сада има 88 година, био је у непосредној близини тадашњег предсједника 22. новембра 1963. године, док се колона возила, у којој је била и прва дама Џеки Кенеди, и гувернер Тексаса Џон Коноли и његова супруга, кретала кроз Дили Плазу у Даласу, пренио је  Skynews. 

Затим је испаљено низ хитаца и Кенеди је погођен у главу и врат, док је гувернер Тексаса погођен у леђа.

Деценијама, и након што је такозвана Воренова комисија спровела истрагу о убиству, закључено је да је један од метака погодио предсједника отпозади прије него што је изашао из предњег дијела његовог грла и погодио гувернера Конолија.

Ово је постало познато као "теорија магичног метка". У култном филму ЈФК Оливера Стоуна из 1991. године званична верзија се приказује као лажна, а тврди се да је "теорија магичног метка" у основи немогућа, те да је на предсједника пуцано са три локације. Филм је генерално позитивно примљен, али су га оштро критиковали неки чланови Воренове комисије. 

Комисију која је формирана по захтјеву Кенедијевог насљедника на мјесту предсједника, Линдона Џонсона, предводио је познати судија Ерл Ворен, зато је тако и позната у јавности. 

Лендисова тврдња ипак сада оспорава налазе Воренове комисије, јер он тврди да је пронашао метак забоден у задњем дијелу сједишта предсједничке лимузине у којој је сједио Кенеди.

Његове тврдње су детаљно описане у његовим надолазећим мемоарима, названим "Посљедњи свједок", али Ландис засад није био вољан да спекулише о већим импликацијама које би његова сјећања могла имати.

У интервјуу за "New York Times" рекао је: "У овом тренутку почињем да сумњам у себе. Сада почињем да се питам", не потврђујући да ли или не вјерује да је било више од једног метка или атентатора.

Лендис претпоставља да метак који је погодио Кенедија у леђа, али је из неког разлога испао прије него што је предсједниково тијело извађено из лимузине, није продро довољно дубоко да погоди Конолија. 

Џејмс Робеналт, адвокат из Кливленда и аутор неколико историјских књига, детаљно је истражио атентат и помогао Лендису да обради своја сјећања.

"Ако се метак који познајемо као магични или нетакнути метак зауставио у леђима Кенедија, то значи да је централна теза Вореновог извјештаја, теорија једног метка, погрешна", рекао је Робеналт за "New York Times".

Навео је да, ако је Коноли погођен посебним метком, онда се чини могућим да то није био Освалд, за кога је тврдио да није могао тако брзо напунити пушку. По званичној верзији, пуцано је из италијанског карабина "Манликер Каркано". 

Лендисова открића су изазвала још више питања него одговора на њих.

Прво, његова тврдња у мемоарима се разликује од двије писане изјаве које је дао нед‌јељу дана након атентата, у којима је рекао да је чуо само два пуцња, а не три, пише "New York Times". 

Друго, није споменуо улазак у собу у коју је Кенеди одведен у болницу Паркланд у Даласу, тврдећи да је "остао напољу поред врата" када је прва дама ушла.

Лендис је рекао да није схватио да се његово сјећање разликује од његовог првобитног свједочења све до 2014. године, али да се досад није јавио јер је рекао да је мислио да је направио грешку стављајући метак на носила.

"Уплашио сам се. Почео сам да размишљам, да ли сам нешто погријешио? Постојао је страх да сам можда урадио нешто лоше и не треба да причам о томе", рекао је Лендис.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана