Нови Зеланд настоји да истријеби пацове како би се повећао број птица на острву

Танјуг
Foto: Илустрација

ВЕЛИНГТОН- Власти Новог Зеланда намjеравају да заштите птице у области Велингтона, тако што ће истријебити популацију пацова у том граду и на полуострву Мирамар, а за тај задатак тражи помоћ волонтера.

Напори да се острво очисти од пацова и других предатора нису нови, и да су природњаци од 1960-их година ''очистили'' пацове са мањих приобалних острва у тој земљи, као и да је 2010. борба против тих глодара постала друштвени феномен.

Британски јавни сервис наводи да волонтери користе специјални отров који је дизајрниран да полако убије пацове, пошто су пацови интелигентне друштвене животиње које уче како да избегавају ствари које су опасне по њих.

Због тога, тијела мртвих пацова се након проналажења шаљу на обдукције како би се утврдила ефикасност отрова.

"Исјецали смо их да видимо да ли су их убили токсини. Морамо и да разумијемо: да ли је мужјак, да ли је женка, да ли се недавно размножио? Да ли јуримо једног пацова или породицу пацова?'', наводе стручњаци.

На Новом Зеланду 85 милиона година није било сисара предатора, па су птице могле да се гнијезде на земљи и да не лете, након чега су пацови бродовима колонизатора стигли на Нови Зеланд.

Еколози наводе да Нови Зеланд губи 26 милиона птица годишње због напада глодара.

           

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана