Нови Зеланд доживотно забрањује свима рођенима након 2008. да купују цигарете

BBC
Foto: Healthline

Новозеландски парламент је усвојио закон који онемогућава свима рођенима након 2008. да икада купују цигарете или дуванске производе. Тако ће Нови Зеланд од идуће године поступно уводити готово потпуну забрану дувана јер ће се сваке године смањивати број људи који могу купити дуван.

Побољшање здравственог система

На примјер, до 2050. године, 40-годишњаци ће бити премлади да би куповали цигарете. Министрица здравства Ајша Верал је током представљања закона рекла да је то корак "према будућности без духанског дима". 

- Хиљаде људи живјет ће дуже, здравије, а здравствени систем бит ће бољи за 5 милијарди новозеландских долара (3.2 милијарде америчких долара) јер неће морати лијечити болести узроковане пушењем - рекла је Верал.

Стопа пушења на Новом Зеланду већ је ионако на историјско највишем нивоу. Владина статистика објављена у новембру показује да само 8 посто одраслих свакодневно пуши, што је пад у односу на прошлогодишњих 9.4 посто. Власти се надају да ће имплементација Закона о околишу без дима смањити тај број на мање од 5 посто до 2025., с коначним циљем потпуног елиминирања те праксе.

Закон би требао продужити животни вијек Маора

Законом се такође планира ограничити број малих трговаца који могу продавати димљене духанске производе на 600 у цијелој земљи, што би био значајан пад са садашњих 6 хиљада. Додатно, циљ је смањити ниво никотина у производима како би не би изазивали овисност, пише ББЦ.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана