Нови закон Европског парламента о заштити података

Tanjug
Foto: Arhiva

БРИСЕЛ - Европски парламент донио је данас одлуку о строгим мјерама заштите како би се спријечило да владе које нису чланице ЕУ незаконито приступају подацима земаља чланица ЕУ, што је довело до критика технолошких лоби група.

Како наводи Ројтерс, Одбор за индустрију, истраживање и енергетику Европског парламента, сљедећег мјесеца ће тражити подршку законодавног тијела ЕУ да започне преговоре са земљама чланицама ЕУ о коначним детаљима нацрта Закона о подацима Европске комисије.

    У том нацрту образложени су права и обавезе коришћења потрошачких и корпоративних података ЕУ који се генеришу у смарт уређајима, машинама и потрошачким производима, што је дио низа правила чији је циљ сузбијање моћи америчких технолошких гиганата.
  
 Ројтерс наводи да је у ЕУ забринутост око преноса података порасла након што је бивши амерички обавјештајац Едвард Сноуден 2013. објавио да САД надзиру ЕУ.
  
 Посланица ЕП Пилар дел Кастиљо Вера рекла је да ће Закон о подацима ''апсолутно променити игру'' око приступа ''готово бесконачној количини висококвалитетних индустријских података''.
    
Технолошко трговинско удружење ИТИ саопштило је да законодавци можда иду предалеко са одредбама које ограничавају пренос неличних података, и да премашују правила ЕУ о приватности личних података.
    
''Ово очигледно није оправдано нивоом ризика који представљају нелични подаци“, рекао је генерални директор ИТИ-а за Европу Гвидо Лобрано.

    "Токови података су окосница дигиталне економије и омогућавају компанијама да дођу до потрошача и приступе новим тржиштима. Закон о подацима не би требало да ствара нова ограничења за токове података која би штетила европској економији", рекао је он.
 
   Европска заједница потрошача БЕУЦ саопштила је да се ради о ''позитивном'' развоју догађаја.

    ''Овај закон ће, на пример, спречити могућност да преварите потрошаче како би вам дали пристанак на нежељену обраду личних података'', додаје Мериант Фернандез Перез из заједнице потрошача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана