Нови закон дозвољава граничарима да пуцају на илегалне мигранте

Срна
Нови закон дозвољава граничарима да пуцају на илегалне мигранте

ВАРШАВА - Пољски предсједник Анџеј Дуда потписао је закон којим се војници, полицајци и граничари ослобађају кривичне одговорности за употребу бојеве муниције приликом заштите границе.

Дуда је истакао да ће закон “омогућити да се граница и друга мјеста заштите још боље и ефикасније, уз истовремено повећање безбједности пољског војника”.

Нови закон дозвољава војсци да учествује у операцијама унутар земље у мирнодопским условима и утврђује правила за употребу ватреног оружја у тим ситуацијама.

Измјенама Кривичног законика искључује се кривична одговорност војника који чува границу уколико пуца из оружја да би заштитио свој или живот друге особе, чак и ако је то учињено кршећи постојећа правила.

Пољски Парламент усвојио је закон средином јула, односно мјесец и по након што је пољски војник подлегао повредама након што га је мигрант убо ножем кроз ограду коју је подигла Варшава на граници са Бјелорусијом.

У јуну су три пољска војника приведена због отварања ватре на граници, од којих с се двојица суочила са оптужбама за злоупотребу положаја и угрожавање живота других.

Комесар Савјета Европе за људска права Мајкл ОжФлерти позвао је Варшаву да не уводи ове измјене, наводећи да “међународно право захтијева од држава да у највећој мјери смање штетне посљедице употребе силе”.

“Закон би могао довести до тога да несразмјерна употреба силе и инциденти злостављања не буду прописно истражени”, упозорио је ОжФлерти.

Прилив миграната на границу Пољске и Бјелорусије наставља се од 2021.

Варшава је оптужила Минск да намјерно организује тражиоце азила из Африке и Блиског истока и шаље их према Пољској у, како каже, хибридним акцијама које имају за циљ дестабилизацију Пољске и других чланица ЕУ.

Власти у Минску демантовале су ове тврдње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана