Нови ватикански документи открили: Папа је знао за злочине, али је ћутао

ГС
Нови ватикански документи открили: Папа је знао за злочине, али је ћутао

Као шеф Конгрегације за доктрину вјере, тадашњи кардинал Јозеф Рацингер, а касније папа Бенедикт XVI још 1986. године имао је информације о сексуалним преступима свештеника Петра X код дјеце.

Ово произилази из раније непознатог документа из Ватикана, који су њемачки медији могли да виде. Бивши папа је увијек порицао да је познавао то свештено лице.

Међутим, како се наводи у тексту портала "Бр.де", размјена писама из 1986. године наводно показује да је папа XVI, односно тада кардинал Јозеф Рацингер имао податке о томе да је бивши свештеник Петар X у неколико наврата сексуално злостављао дјецу, а да је послије тога наставио да обавља свештеничку улогу.

Недуго раније, свештеник је осуђен на условну казну од стране окружног суда у Еберсбергу због вишеструког злостављања дјеце. Како стоји у тексту, надбискупија Минхена и Фрајзинга је саопштила да се у писму Минхенске надбискупије помињу и сексуални деликти над дјецом "који су почињени под дејством алкохола". Како тврди портал "Бр.де", писмо је наводно лично потписао папа XVI, који је тада био шеф Конгрегације за доктрину вјере.

Према неким наводима, претпоставља се да је Петар X силовао 29 дјечака, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана