Нови удари Америке и Британије на Хуте

Срна
Foto: Танјуг/АП

ЛОНДОН- Амерички и британске снаге извеле су још једну заједничку војну операцију против Хута у Јемену као одговор на њихове нападе на комерцијалне бродове у Црвеном мору, јавио је Би-Би-Си.

Из Пентагона је саопштено да је погођено осам мета, укључујући подземно складиште као и ракетни арсенал и опрему за надгледање.

Хути нападају бродове за које кажу да су повезани са Израелом и Западом и који пролазе кроз важну трговинску руту преко Црвеног мора.

Пентагон је потврдио да су двије стране извеле још једну рунду "пропорционалних и неопходних напада" на Хуте.

Амерички званичници рекли су да су у посљедњим нападима САД и Велика Британија користиле морнаричке ракете "Томахавк" и млазне авионе да униште складишта и лансере пројектила Хута.

Саудијска медијска мрежа "Ал хадат" јавила је да су САД и Британије извеле најмање 35 напада, као и да су погинула три високо-рангирана представника Хута.

Неименовани представник Хута рекао је за "Ал џазиру" да су ови удари најинтензивнији од 12. јануара, када су САД и Велика Британија по први пут напале територију Јемена.

У међувремену, снажне експлозије чују се у Сани, пријестоници Јемена, коју контролишу Хути.

Хути су најавили да ће одговорити на најновије нападе САД и Британије.

Британски министар одбране Грант Шапс описао је нови талас удара у Јемену као "самоодбрану од напада" Хута на трговачке бродове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана