Нови топлотни талас погодиће Медитеран и југ Европе у другој половини августа

Танјуг
Нови топлотни талас погодиће Медитеран и југ Европе у другој половини августа

ЊУЈОРK - Јужну Европу и Средоземље ће у другој половини августа погодити још рекордних температура, након кратког предаха од жестоке врућине и пожара у јулу.

Већи дио копнене Европе биће влажан и ветровит у августу, са температурама испод просјечних. 

 Међутим, у другој половини месеца ће нови топлотни таласи захватити Шпанију, јужну Италију и Грчку са највишим температурама икад забележеним, према прогностичарима које је анкетирао Блумберг.

Рим и Каталонија су прошлог мјесеца имали рекордне температуре, док је Сардинија достигла европски максимум за јул са 48 степени Целзијуса, а према прогнозама, очекиване температуре у августу могле би да буду и веће.

 „Август је најтоплији месец за температуру океана и на копну и на северној хемисфери, тако да постоји могућност да ћемо видјети нове топлотне таласе у августу“, рекла је Саманта Берџес, замјеница директора Коперникове службе за климатске промене у Европском центру за Средњерочне временске прогнозе.

Топлотни таласи захватили су сјеверну хемисферу овог лета.     

Емисије фосилних горива загревају планету, изазивајући екстремне временске прилике од поплава у Индији и САД до шумских пожара у Грчкој и Канади, што угрожава здравље и егзистенцију милиона.

 У овом тренутку, у сјеверним деловима Европе, укључујући Велику Британију, Немачку, већини део Француске и нордијске земље, температуре су ниже од уобичајених. 

То ће пружити олакшање пољопривредницима у већем дијелу Европе, јер ће кише током првих дана августа помоћи кукурузу и уљарицама, док ће ниво влаге у земљишту погодовати развоју шећерне репе.

 Ипак, то можда неће бити довољно да се у потпуности надокнади штета од претходне врућине и суше, а јединица Европске уније за праћење усева предвиђа да ће приноси сунцокрета и јечма заостати за петогодишњим просеком.

Немачка ће овог месеца имати изнад просечне падавине, што ће ублажити притисак на Рајну, али чак и мале промене могу имати велики утицај на кључни пловни пут.

Хладна прогноза за Велику Британију остаје на снази.

 „У Великој Британији нема снажног сигнала за врућину, али врата остају отворена за промене у другој половини августа“, рекао је портпарол Мет канцеларије за климатске промене Грејем Меџ.
 За остале прогностичаре, неизвесност у моделима указује на то да је летња врућина готова за северне регионе.

 „Летња врућина преко Ирске, балтичких држава до северне Француске и Пољске је у суштини искључена“, рекао је Тајлер Ројс, виши метеоролог и водећи европски прогностичар у АчWеатхер-у.
 Шумски пожари који су опустошили Медитеран углавном су стављени под контролу, али тек након што је од 15. јула изгорела област скоро величине Великог Лондона. 
 У деловима Грчке и Шпаније наставиће се сушнији услови од уобичајених, задржавајући висок ризик од пожара.
 Потенцијал да тропске олује ступе у интеракцију са атлантским млазним струјама створиће неизвесност и ризик од изнаднормалне топлоте у другом делу августа.

 „У остатку Европе до августа предвиђамо хладније, влажније, вјетровитије и облачније услове на већем дијелу копна, са температурама изнад нормалних ограниченим на Иберију, јужну Италију и југоисточну Европу, где постоји потенцијал за даље екстремне врућине и рекорде", упозорила је шеф метеоролошких операција за Европу на "Атмоспхериц Г2" Ејми Хоџсон. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана