Нови снимак открива како су се политичари забављали док су грађани били „под кључем“

ГС
Нови снимак открива како су се политичари забављали док су грађани били „под кључем“

ЛОНДОН - Британским торијевцима пријети нова истрага о “Партигејту” јер се појавио нови снимак који показује како владино особље пијанчи на журкама усред најстрожег локдауна када је грађанима било забрањено и да излазе из кућа и посјећују чланове породица.

Подсјетимо, док је у јеку пандемије коронавируса све стало уочи Божића 2020, а грађанима наложено да не смију да се виђају ни са најближима, у резиденцији тадашњег премијера Бориса Џонсона и у сједишту Конзервативне партије у Лондону је владала потпуно другачија атмосфера.

Може се видјети како су појединци плесали, а поред њих се налазио знак “држите дистанцу”.

Снимак је настао 14. децембра 2020. Најмање 24 људи је било на забави и то ће додатно разбјеснити грађане који током пандемије нису имали чак ни прилику да се опросте од својих најмилијих, обољелих од коронавируса. У то вријеме је било дозвољено окупљање до шест људи и то на отвореном.

Замјеница лидера Лабуристичке партије, Анђела Рајнер, казала је: “ Они су се отворено ругали правилима које је британски народ пратио. Торијевци мисле да једно важи за њих, а друго за све остале. Умјесто да их натјера да се суоче са посљедицама, Риши Сунак је ријешио да се окрене Борису Џонсону и награди га уз почасти. То је ужасавајућа увреда!”

Како се наводи, журку је организовао тим који је водио кампању тадашњег кандидата за градоначелника Лондона Шона Бејлија - који је у међувремену добио и тутулу лорда. Бејли је, наводно, напустио забаву прије него што је снимак настао.

Међу посјетиоцима забаве је био и Бен Малет кога је Џонсон такође наградио посебном титулом, а може се видјети да је испијао вино. Малет је био директор кампање Конзервативне странке током избора за градоначелника Лондона 2021. године, а сада ради за Моза Хосаина који следеће године жели да се окуша у изборној трци.

На снимку се може видјети како људи плешу, забављају се, преврћу чаше вина и шале се како крше правила локдауна. Када је један мушкарац видио да је снимљен, рекао је: “О, Боже”, а други је питао: “Да ли ти ово снимаш?”

Конзервативна странка је навела да је покренула дисциплински поступак због овог догађаја.

Британски министар: Журке током ковид локдауна су биле ужасне

Британски министар за стамбено збрињавање, заједницу и локалну управу Мајкл Гав описао је као “ужасан” снимак на којем се виде званичници владајуће Конзервативне партије како се забављају у просторијама странке током локдауна.

- Страшно. Мислим да је тотално ван памети. Само желим свима да се извиним - рекао је Гав за Скај њуз.

Осрамоћени Џонсон

Извјештаји о партијању током локдауна су на крају и дошли главе Борису Џонсону, између осталог. Подсјетимо, прошле недјеље је Комисија за привилегије Доњег дома парламента закључила је да бивши британски премијер треба да буде суспендован из парламента на 90 дана јер је намјерно обмануо парламент о забавама које је приредио током пандемије.

Комисија је навела да је Џонсон намјерно обмануо Доњи дом парламента и био саучесник у, како се истиче, “кампањи злоупотребе и покушаја застрашивања комисије”.

Џонсон је обмануо парламент о забавама које је организовао за време пандемије и којима је прекршио карантин, а које су подриле његов кредибилитет и допринијеле његовом паду, саопштио је одбор посланика после једногодишње истраге.

Комитет је такође рекао да Џонсону не би требало да му буде одобрена пропусница до зграде парламента. Џонсон је извјештај назвао шарадом и “поремећеним закључком” и додао да је погријешио што је вјеровао у комитет или у његову добру намјеру”.

- Ово је ужасан дан за парламентарце и нашу демократију. Истрага је задала посљедњи ударац у политички дуготрајном, мотивисаном убиству - истакао је бивши премијер.

У међувремену, Џонсон је одлучио да се врати новинарској каријери, а Дејли мејл је саопштио да ће он за тај лист писати колумну сваке суботе.

- Било да сте присталица Бориса или не, биће обавезна лектира - како у Вестминстеру, тако и за милионе широм свијета - навели су.

Откако је прошле године поднио оставку на мјесто премијера, Џонсон наставља да зарађује милионе фунти од држања говора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана