Нови раздор: Ових 12 држава би могле да сруше договор ЕУ

ГС
Нови раздор: Ових 12 држава би могле да сруше договор ЕУ

БРИСЕЛ - Дванаест земаља ЕУ залаже се за снижавање горње границе цијена гаса.

То појачава забринутост да би могао да пропадне договор о тој мјери, уочи хитног састанка министара енергетике ове недеље, показује документ у који је Политико имао увид.

Велепосланици су се састали у суботу како би разговарали о механизму Комисије за корекцију тржишта, за који званични Брисел каже да ће ограничити претерана поскупљења гаса, преноси Индекс.

Према првобитном плану Комисије, горња граница би била уведена када цијене на европској референтној вриједности за велепродајно трговање гасом - холандском ТТФ-у - достигну 275 евра по мегават-сату током две недеље, ако су те цијене више од 58 евра по MWh веће од цијене укапљеног природног гаса на свјетском тржишту, пише Политико.

Међутим, земље су и даље оштро подијељене око плана, док Европска централна банка за њега каже да би могао да "угрози финансијску стабилност у Еврозони".

"12 држава се противи, међу њима и Хрватска"

Последњи компромис Вијећа, у који је такође Политико имао увид и који датира од 9. децембра, предлаже смањење горње границе на 220 евра по MWh током пет дана и 35 евра по MWh изнад глобалних цијена ЛНГ-а.

Али то није било довољно за Белгију, Бугарску, Грчку, Хрватску, Летонију, Италију, Литванију, Малту, Пољску, Румунију, Словенију и Словачку. 

Те су земље, којих има довољно да формирају блокирајућу мањину и поткопају договор, захтјевале да се горња граница још знатно смањи, на 160 евра по MWh с распоном од 20 евра по MWh, показује документ.

Они такође желе да се мера не примјењује само на трговања мјесец унапријед. Али то је нешто што су неке земље које су скептичније према ограничењу цијена, попут њемачке, Холандије, Аустрије, Данске, Естоније и Луксембурга, рекле да је "црвена линија", рекао је један дипломата.

Велепосланици би требало поново да се састану данас како би даље расправљали о тој мери, уочи ванредног већа сутра.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана