Око 300.000 Израелаца поново на улицама, противе се реформи правосуђа

ГС
Око 300.000 Израелаца поново на улицама, противе се реформи правосуђа

ТЕЛ АВИВ - Велики број Израелаца изашао је и данас на улице, девету недељу заредом, протестујући због владине реформе правосуђа.

Џерузалем пост наводи да је широм земље протестовало око 300.000 грађана.

Протести су одржани на улицама Тел Авива, Јерусалима и Кармијела, поводом владине реформе правосуђа, за коју критичари кажу да угрожава демократију.

Сличне демонстрације одржане су у сриједу, када је полиција испалила шок бомбе и употријебила водени топ, ухапсила 39 људи. Током протеста у овом обалском граду повријеђено је 11 лица.

Реформа правосуђа је кључна тачка програма нове владе премијера Бењамина Нетњахуа, у којој су од краја децембра и странке ултраортодоксне и крајње десне оријентације.

Нетањаху, којем се суди за корупцију, тврди да је ова реформа кључ за поновно успостављање равнотеже између различитих грана власти у систему у којем, према његовом схватању, судије имају превише утицаја на изабране званичнике.

“Министар криминала”, писало је на великом транспаренту међу демонстрантима у Тел Авиву, док су окупљени узвикивали “демократија” и “срамота”.

Влада би, према реформи, добила већа овлаштења у комисији која бира судије, а Врховни суд би изгубио право да одбија усвојене амандмане на Основи закон, израелску верзију устава.

Посланици у израелском парламенту већ су усвојили предложену реформу у првом читању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана