Нови проблеми за Трампа: Одбијен захтјев за имунитет у случају предсједничких избора 2020.

Танјуг
Нови проблеми за Трампа: Одбијен захтјев за имунитет у случају предсједничких избора 2020.

ВАШИНГТОН - Бивши амерички предсједник Доналд Трамп нема имунитет од кривичних оптужби за одлуке које је донио док је био у Бијелој кући, пресудила је судија Тања Чаткан, одбивши Трампов захтјев да се случај одбаци.

Специјални тужилац Џек Смит оптужио је бившег предсједника да је незаконито покушао да поништи изборни пораз 2020. године, пише Ројтерс.

"Без обзира на имунитет који тренутни предсједник има, Сједињене Државе имају само једног главнокомандујућег у одређено вријеме, а предсједничка позиција не даје доживотну пропусницу за избјегавање затвора", записала је Чаткан у својој пресуди.

Како је Трамп први актуелни или бивши предсједник који се суочава с кривичним оптужбама, одлука судије потврђује да предсједник САД може бити оптужен за злочине као сваки други грађанин.

Судија је одбацила Трампов аргумент да оптужбе крше право слободе говора гарантоване Првим амандманом Устава САД.

Трамп, који се изјаснио да није крив, може се наћи испред пороте у марту слиједеће године, али суђење ће вјероватно бити одложено будући да бивши први човјек САД има право жалбе, навела је агенција.

Адвокати Доналда Трампа тврде да имунитет, који предсједник Сједињених Држава има за цивилне тужбе, треба да буде проширен да пружи заштиту од кривичних оптужби.

Тужиоци, с друге стране, наводе да би то ставило предсједника у виши положај од других грађана, што је у супротности с Уставом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана