Нови премијер наредио уклањање портрета Маргарет Тачер из Даунинг стрита 10

Танјуг
Нови премијер наредио уклањање портрета Маргарет Тачер из Даунинг стрита 10

ЛОНДОН - Британски премијер Кир Стармер наредио је да буде уклоњен портрет бивше премијерке Маргарет Тачер из Даунинг стрита 10, изјавио је Стармеров биограф Том Болдвин.

Болдвин је у Глазгору, на скупу на сајму књига, рекао да је разговарао са Стармером након што је он преузео дужност премијера у бившој радном кабинету Маргарет Тачер где је био изложен њен портрет и да је Стармер рекао да ће наредити да се портрет скине са зида, преноси Гардијан.

Портрет Тачер, који је насликао Ричард Стоун, наручио је бивши британски премијер Гордон Браун, који је обављао ту функцију од 2007. до 2010. године, и представљен је на приватном пријему 2009. године.

Браун је позвао Тачер на чај у Даунинг стрит убрзо након што је наслиједио Тонија Блера на премијерској функцији 2007. године  и рекао јој да намјерава да наручи њен портрет.

  Умјетничко дјело које је коштало 100.000 фунти (119.000 евра) и које је платио анонимни донатор, било је први портрет неког бившег премијера које је наручио Даунинг стрит 10.

Тачер је одабрала накит који је приказан на портрету.

Одлуку да портрет буде уклоњен, коју је први објавио Хералд, критиковали су поједини чланови Конзервативне странке.

Британски посланик Грег Смит рекао је за лондонски Телеграф да је Стармерова одлука "потпуно ситничава" и да показује да он "не поштује историју и претходне премијере".

Кандидат за лидера шкотских торијеваца Мурдо Фрејзер изјавио је да је Стармер можда предузео такав потез јер је, како је навео, "био заплашен погледом светски познатог лидера чијим достигнућима никада неће бити ни близу".

Стармер је прошлог децембра похвалио Тачер због тога што је "либерализовала предузетништво" током свог мандата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана