Нови пакет санкција: Зaбрана увоза руских дијаманата прерађених у трећим земљама

Срна
Нови пакет санкција: Зaбрана увоза руских дијаманата прерађених у трећим земљама

БРИСЕЛ - ЕУ ће увести фазну забрану увоза руских дијаманата прерађених у трећим земљама у оквиру новог пакета санкција, саопштено је из Савјета ЕУ.

"Индиректна забрана увоза руских дијаманата када су обрађени односно брушени и/или полирани у трећим земљама, укључујући накит који садржи дијаманте поријеклом из Русије, постепено ће се уводити од 1. марта 2024. и бити завршена до 1. септембра те године. Ово постепено увођење индиректних забрана увоза оправдано је потребом да се примјени механизам следљивости који омогућава ефикасне мјере спровођења и минимизира поремећаје на тржишту ЕУ", наводи се у саопштењу.

ЕУ ће, такође, увести ограничења на увоз неиндустријских дијаманата из Русије од 1. јануара, наводи се у документу.

"ЕУ уводи забрану директног или индиректног увоза, куповине или трансфера дијаманата из Русије. Ова забрана се односи на дијаманте пореклом из Русије, дијаманте који се извозе из Русије, дијаманте који пролазе кроз Русију и руске дијаманте када се обрађују у трећим земљама. Забрана се примењује на неиндустријске природне и синтетичке дијаманте, као и дијамантски накит, од 1. јануара 2024. године", наводи се у саопштењу.

Дијаманти су један од ријетких преосталих великих руских извозних производа који нису били на мети координисаних западних санкција уведених као одговор на специјалну војну операцију у Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана