Нови министар саобраћаја Грчке обећао истрагу несреће и модернизацију жељезнице

Танјуг
Нови министар саобраћаја Грчке обећао истрагу несреће и модернизацију жељезнице

АТИНА - Новоименовани грчки министар саобраћаја Јоргос Герапатрит, саопштио је данас да преузима дужност са циљевима да истражи најсмртоноснију жељезничку несрећу у земљи, модернизује урушени жељезнички систем и поврати безбједност путовања возом.

„То је веома тешка одговорност“, рекао је Герапетрит новинарима током примопредаје у министарству, преноси Ројтерс.

Грчка влада суочава се са оштрим критикама због стања железничког система, након што се међуградски воз у уторак увече директно сударио са теретним возом, а у овој несрећи погинуло је најмање 46 људи, док су десетине повређене.

Герапетрит је саопштио да влада оснива комисију стручњака који ćе на транспарентан начин истражити разлоге несреће, као и "аномалије, пасивност која је постојала током времена".

Велики број од 350 путника у возу били су студенти, који су се враћали у Солун после продуженог викенда, а грчки премијер Киријакос Мицотакис рекао је да је за катастрофу крива "трагична људска грешка".

Шеф железничке станице у Лариси ухапшен је у среду у оквиру истраге којом власти испитују околности које су довеле до тога да се путнички воз, на путу ка Солуну, судари са теретним возом из супротног смера на истом колосеку и очекује се да се данас појави пред локалним судом. Министар саобраћаја Костас Караманлис раније је поднео оставку и поручио да преузима одговорност за дуготрајне неуспјехе државе да поправи железнички систем, за који је рекао да „није одговарајући за 21. вијек“.

У Грчкој су избили протести због железничке несреćе, а многи то виде као катастрофу која је само "чекала" да се догоди. Протести су одржани и у Солуну и граду Лариси, у близини места гдје се катастрофа догодила у уторак увече.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана