Нови краљевски пар поздравио са балкона Бакингемске палате

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ЛОНДОН - Церемонија крунисања краља Чарлса III завршена је данас поздравом и махањем чланова краљевске породице са балкона Бакингемске палате.

Десетине хиљада људи окупиле су се испред палате како би поздравиле нови британски краљевски пар.

Краљ Чарлс III и краљица Камила вратили су се у Бакингемску палату након церемоније крунисања која је обављена у Вестминстерској опатији.

Кентерберијски надбискуп крунисао је данас краља Чарлса Трећег на церемонији у Лондону, спустивши на његову главу круну Светог Едварда, стару 360 година, док је овај сједио на престолу из 14. вијека у Вестминстерској опатији.

Крунисање је обављено представљањем регалија - симбола краљевске породице попут круне, кугле и жезла, који симболишу различите аспекте службе и одговорности монарха и стављањем круне на главу.

Након тога, сви присутни у Вестминстерској опатији узвикнули су "Нека Бог чува краља".

Церемонија је одржана у присуству више стотина званица и уз присуство поглавара других вјерских заједница, а водио ју је кентберијски надбискуп уз присуство бискупа и кардинала из цијеле Бритање.

У самом чину учествовали су и његов син Вилијам, као и унук Џорџ.

Церемонија је почела препознавањем, односно чином у коме се краљ представља свим кардиналима, то јест конгрегацији, и у коме су га они препознали као "несумњивог краља".

Након препознавања, конгрегација је одговарила: "Боже чувај краља Чарлса''.

Након тога, почео је чин давања заклетве и помазања које се обавило иза паравана јер се ово сматра најсветијим дијелом церемоније током којег краљ мора да буде скривен од погледа.

Међу званицама, односно сватовима, на вјенчању су били, поред осталих, британски премијер Риши Сунак, бивши премијери Борис Џонсон, Тони Блер, и Џон Мејџор, канадски премијер Џастин Трудо, француски предсједник Емануел Макрон, као и британски принц Хари, чија се породица није појавила на вјенчању.

Међу члановима краљевске породице није било млађег краљевог сина, принца Харија, чија супруга Меган Маркл са дјецом није ни допутовала у Лондон на церемонију крунисања Чарлса Трећег.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана