Поново одложено гласање о резолуцији о рату у Гази

ГС
Поново одложено гласање о резолуцији о рату у Гази

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 73. дан. Министарство здравља у Гази, које води Хамас, саопштило је да су израелске снаге покренуле нове нападе широм палестинске енклаве. Савјет безбједности Уједињених нација вечерас је требало да гласа о нацрту резолуције о рату у Гази који су представили Уједињени Арапски Емирати, али је сједница поново одложена како би се избјегао вето САД, јавља Ројтерс.

Болница Ал Ахли у Гази престала са радом

Баптистичка болница Ал Ахли, која се налази у Појасу Газе, престала је са радом, саопштено је данас из палестинског министарства здравља.

-Болница Ал Ахли је ван функције због бомбардовања, опсаде и хапшења неколико чланова медицинског особља - наводи се у саопштењу, преноси CNN.

Ал Ахли је била једна од ријетких дјелимично функционалних медицинских установа у Гази. Тренутно само 11 од 36 болница делимично функционише унутар Појаса Газе.

Поново одложено гласање СБ УН о резолуцији о рату у Гази

Савјет безбједности Уједињених нација вечерас је требало да гласа о нацрту резолуције о рату у Гази који су представили Уједињени Арапски Емирати, али је сједница поново одложена како би се избјегао вето САД, јавља Ројтерс.

Сједница СБ УН је била предвиђена за 17 часова по њујоршком, односно 23 часа по средњеевропском времену.

У нацрту резолуције се позива на "хитну обуставу непријатељстава" како би се омогућио сигуран и несметан приступ хуманитарне помоћи у Појас Газе.

Поред тога, наводи се "дубока забринутост због страшне хуманитарне ситуације у Гази која се убрзано погоршава" и "несразмерног утицаја" који сукоб има на жене и децу. Од генералног секретара Уједињених нација се тражи да успостави механизам за праћење како би се надгледале и убрзале све пошиљке хуманитарне помоћи.

У нацрту резолуције се захтијева "моментално и безусловно" ослобађање свих талаца и "снажно осуђују" сва кршења међународног хуманитарног права, укључујући неселективне нападе на цивиле "и све акте тероризма". Истиче се "непоколебљива посвећеност Савјета безбједности рјешењу о две државе" и наглашава важност уједињењења Западне обале и Појаса Газе под контролом палестинских власти.

Гласање о нацрту резолуције требало је да буде одржано у понедјељак, али је одложено након што је амерички представник у УН рекао да САД не могу да подрже позив на примирје, али да би могле да прихвате привремени прекид ватре.

У Газу данас ушло 127 камиона са хуманитарном помоћи

У Појас Газе данас је ушло 127 камиона са хуманитарном помоћи, објавили су израелски медији.

Према писању портала “Тајмс оф Израел”, 67 камиона је прегледано на израелском прелазу Ницана, прије него што су пребачени на египатски прелаз Рафа и превезени у Газу.

Поред тога, 60 камиона је прегледано на израелском прелазу Керем Шалом и одатле је директно ушло у Појас Газе. Израел се раније обавезао да ће дозволити да у Газу уђе најмање 200 камиона са хуманитарном помоћи на дневном нивоу.

 

Милер: САД раде на усаглашавању нацрта резолуције за приступ помоћи Гази

САД се ангажују заједно са осталим земљама чланицама Савјета безбједности Уједињених нација да се усагласе неријешена питања у вези са нацртом резолуције којом се захтијева да Израел и Хамас дозволе приступ помоћи у Појас Газе и успостављање надзора светске организације над достављањем хуманитарне помоћи, саопштио је данас Стејт департмент. Портпарол Стејт департмента Метју Милер рекао је на брифингу за новинаре да Вашингтон у потпуности подржава резолуцију којом би се ријешиле потребе цивила у Појасу Газе, али да су детаљи текста важни, пренио је Ројтерс.

СБ УН одложио је у понедјељак гласање о нацрту резолуције којом се позива на “одрживи прекид ватре” у Појасу Газе како би се дало више времена да се одговори на примједбе САД.

Гласање о нацрту резолуције требало је да буде одржано у понедељак, међутим, амерички представник је рекао да САД не могу да подрже позив на примирје, али да би могле да прихвате привремени прекид ватре, преноси Гардијан.

Представници арапских земаља, које су саставиле нацрт резолуције, рекли су да су “охрабрени” приступом Вашингтона који сугерише да САД покушавају да пронађу формулацију коју би могле да подрже, а не да једноставно ставе вето на резолуцију, што су у више наврата већ учиниле.

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је 12. децембра резолуцију са 153 гласова за, 10 против и 23 уздржана, којом се позива на хитан прекид ватре у Гази.

Савјетник палестинског предсједника: Хамас неће избјећи своју одговорност

Савјетник палестинског предсједника Махмуд Хабаш изјавио је данас да милитантна група Хамас неће избјећи своју одговорност за разарања у Појасу Газе.

-Цијена коју је Газа платила није мала и то захтева процену. Биће тешког обрачуна, али не за сада - рекао је Хабаш за ТВ Ал Арабија. Додао је да је од 7. октобра у Гази убијено или повријеђено око 100.000 особа, преноси Тајмс оф Израел.

-Стотине хиљада домова је уништено, као и инфраструктура. Не можемо да дозволимо да то само тако прође. Нико не може да избјегне своје обавезе - рекао је палестински званичник. 

УН забринуте због могућег ширења рата

УН су забринуте због ширих импликација и посљедица рата у Гази укључујући могуће ширење сукоба у цијелом региону, рекао је специјални координатор УН за мировни процес на Блиском истоку Тор Венесланд.

-Ја сам и даље забринут због ширих посљедица рата у Гази и могућности ескалације сукоба у региону - рекао је он чланицама Савјета безбједности УН током састанка о Блиском истоку.

Он је додао да свакодневна размјена ватре преко Плаве линије носи ризик од погрешне процјене и ескалације која представља озбиљну пријетњу регионалној стабилности.

-Императив је да Либан не буде увучен у регионални сукоб и да се зараћене стране врате прекиду непријатељстава у складу са оквиром резолуције 1701 (2006) .  рекао је он.

Плава линија је линија разграничења између Либана и Израела и Либана и Голанске висоравни коју су УН увеле 7. јуна 2000. у сврху утврђивања да ли се Израел у потпуности повукао из Либана.

Представник Русије у УН: У Гази 70 одсто жртава чине жене и дјеца

Стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је данас да је у Појасу Газе живот изгубило више од 19.000 људи, од чега 70 одсто чине жене и дјеца, док је више од два милиона интерно расељено.

-Жртве неселективних израелских акција су и међу израелским таоцима - рекао је Небензја на сједници Савета безбједности УН.

Он је истакао да је Појас Газе потпуно блокиран, као и да су прекинути канали комуникације.

-Постоји акутна несташица воде, горива и лијекова - указао је руски званичник.

Додао је да је Израел, према извјештајима медија, бацио скоро 30.000 бомби на Газу, што је, како је рекао, упоредиво са бројем бомби које су САД и Велика Британија бациле током своје војне операције у Ираку 2003. године.

Говорећи о насиљу над Палестинцима на Западној обали, Небензја је рекао да Израел већ дуже вријеме ради на “чишћењу” те области. -То су радили чак и пре 7. октобра када није било пријетњи у вези са тероризмом - истакао је стални представник Русије при УН.

Ројтерс: Састанак у Варшави био позитиван, али се не очекује скори договор

Састанак између катарског премијера и шефова израелске обавештајне агенције Мосад и ЦИА у понедјељак у Варшави на којем је разговарало о таоцима које држи Хамас, био је позитиван, али се не очекује скори договор, рекао је данас добро обавијештени извор за Ројтерс.

Исти извор је истакао да су разговори били позитивни и да се расправљало о различитим приједлозима у покушају да се постигне напредак у преговорима. Канцеларија израелског премијера и ЦИА нису одмах одговориле на захтев Ројтерса за коментар.

Лидери су се састали у престоници Пољске да разговарају о могућем новом договору да се обезбеди ослобађање израелских талаца које држи Хамас у Појасу Газе у замјену за ослобађање Палестинаца који се налазе у израелским затворима и паузу у борбама ради достављања хуманитарне помоћи.

Катар је саопштио да посредује у преговорима о споразуму за паузу у сукобима у Појасу Газе, као и да се залаже за потпуно окончање сукоба у Појасу Газе.

Катар и Египат су били посредници између Израела и Хамаса у постизању договора који је довео до једнонедјељног примирја крајем новембра током којег је Хамас ослободио више од 100 жена, деце и страних држављана у замјену ослобађање 240 палестинских жена и тинејџера из израелских затвора.

Представник Велике Британије у УН: У Гази се одвија хуманитарна катастрофа

Замјеник сталног представника Велике Британије при Уједињеним нацијама Џејмс Каријуки изјавио је данас да се у Појасу Газе “одвија хуманитарна катастрофа” и да патња невиних Палестинаца не престаје.

Он је додао да Хамас и даље држи више од 130 талаца унутар Газе.

-Мора да се успостави одрживо примирје које ће прекинути ово насиље. Хамас мора да престане да испаљује ракете на Израел. Сви таоци морају да буду ослобођени, а хуманитарна помоћ мора да стигне у Газу - рекао је Каријуки на сједници Савјета безбједности Уједињених нација.

Према његовим ријечима, то је једини начин да се постигне одржив мир заснован на рјешењу о двије државе. Он је навео да је Велика Британија фокусирана на три области.

-Прво, превише цивила је убијено. Израел мора да буде прецизан у својим напорима да одговори на пријетњу коју представља Хамас. Друго, треба да наставимо да радимо на повећању количине хуманитарне помоћи која улази у Гази - рекао је Каријуки.

Додао је и да Велика Британија забрањује улазак у земљу израелским насељеницима који врше насиље над Палестинцима на Западној обали. Он је истакао да Израел мора да учини више када је ријеч о позивању на одговорност израелских насељеника.

-Понављамо наш позив Израелу да одмах и потпуно заустави све активности насељавања на окупираној палестинској територији - поручио је британски званичник.

Нагласио је да су та насеља нелегална и да представљају препреку по успостављање мира, као и да угрожавају спровођење рјешења о двије државе.

-Рјешење о двије државе мора да постане реалност како би се осигурали правда и мир за Палестинце и Израелце”, - рекао је Каријуки.

Представник САД у УН: Осудити нападе Хамаса, не дозволити им контролу над Газом

Замјеник сталног представника САД при Уједињеним нацијама Роберт Вуд изјавио је данас да се напади Хамаса на Израел од 7. октобра морају осудити, те да се “екстремистичкој групи” не смије дозволити да контролише Газу у будућности.

Додао је да се Израелу мора дозволити да брани свој народ, као и да је потребно супротставити се нападима побуњеничке групе Хути на међународне бродове у Црвеном мору.

Он је на сједници Савета безбједности УН позвао све чланице да раде на рјешењу о двије државе.

-Морамо да учинимо више како бисмо спријечили ову опасну дехуманизацију - рекао је Вуд.

Истакао је да су неприхватљиве смрти новинара који извјештавају о рату са терена.

-У овом тренутку се мора учинити више како би они били заштићени -навео је амерички званичник.

Израел тражи потискивање припадника Хезболаха на 10 километера од границе

Израелски званичници наводно су рекли колегама из САД да желе да потисну борце либанске милитантне групе Хезболах на око девет и по километара сјеверно од своје границе са Либаном, у оквиру потенцијалног споразума који би окончао сукобе и тензије на тој граници.

Идеја која стоји иза тог захтјева Израела је да Хезболах буде довољно далеко од границе како не би могао да изводи нападе на израелске градове или изврши инвазију сличну оној коју је палестинска милитантна група Хамас извела 7. октобра, преноси Тајмс оф Израел.

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена, предвођена главним Бајденовим помоћником Амосом Хокстином, настојала је да постигне дипломатско рјешење за текуће напетости, али тек треба да направи искорак.

Израелски званичници пренијели су у понедјељак америчком министру одбране Лојду Остину да Јерусалим не може да прихвати трајно расељавање десетина хиљада својих грађана са сјевера, и пренијели су свој став да не желе да борци Хезболаха могу да се врате на своје војне положаје дуж границе коју је израелска војска уништила у посљедња два мјесеца.

Остин је током своје посјете Израелу рекао израелским лидерима да разумије њихову забринутост и да ће покушати да се заложи за дипломатско рјешење.

Израел: Препирка министра и начелника штаба ИДФ због кажњавања војника

Израелски министар националне безбједности Итамар Бен Гвир је на састанку владе вербално напао начелника штаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ)-а Херзија Халевија због суспензије коју је војска изрекла неколицини војника.

Војници су кажњени због снимака на којима пјевају пјесме за јеврејски празник Ханука преко разгласа у џамији у граду Џенин на Западној обали.

Бен Гвир је рекао Халевију да такве казне штете моралу војника, преноси “Тајмс оф Израел”. Халеви је одговорио да су војници прекршили кодекс понашања и да су ти поступци противни вриједностима ИДФ-а.

-Ја сам члан владе, ја сам политички ранг. Ми одлучујемо - узвратио је Бен Гвир.

Халеви му је одбрусио да није у праву.

-Ја ћу одлучити шта је, а шта није морално понашање у војсци. Немојте ми пријетити - одговорио је Халеви.

Неколико других министара стало је у Халевијеву обрану, рекавши Бену Гвиру да не разговара грубо са начелником штаба ИДФ-а.

 

Јордански краљ: Вашингтон може да одигра кључну улогу залагањем за моментални прекид ватре

 

Јордански краљ Абдулах разговарао је са начелником Здруженог штаба америчких оружаних снага, генералом Чарлсом Брауном у Јордану, преноси Ројтерс.

Краљ Абдулах, савезник САД, изјавио је да Вашингтон може да одигра кључну улогу у окончању војних операција Израела у Гази залагањем за моментални прекид ватре, објавили су државни медији, преноси Ројтерс.

 

Министарство здравља у Гази: Неопходна евакуација више од 5.000 рањених

 

Министарство здравља у Гази упозорило је да најмање 5.000 рањених особа треба евакуисати из Појаса Газе.

Представник Министарства здравља те енклаве Ашраф ел Кудра је напоменуо да је ситуација у склоништима за расељена лица "катастрофална због ширења болести и недостатка медицинске његе", преноси Тас.

Поновио је позив међународним организацијама да обезбиједе лијекове и гориво како би болнице могле несметано да раде.

Свјетска здравствена организација (СЗО) пријавила је нагли пораст акутних респираторних инфекција, дијареје, вашки, шуге и других болести које се брзо шире, као и да је 11 од 36 болница у Гази дјелимично у функцији, од којих се само једна налази на сјеверу Појаса, преноси Ројтерс.

 

Палестинско министарство здравља је претходно извјестило да је од почетка сукоба Израела и Хамаса у Појасу Газе и током ексалације тензија на Западној Обали настрадало више од 19.000 људи.

Према информацијама Министарства здравља у Гази најмање 18.787 људи је убијено у палестинској енклави, а минималан број рањених износи 50.897.

 

Остин: Подршка САД праву Израелу да се брани је непоколебљива

 

Амерички министар одбране Лојд Остин изјавио је на заједничкој конференцији са израелским министром одбране Јоавом Галантом да је подршка САД праву Израела да се брани "непоколебљива", преноси Ројтерс.

Остин је позвао Израел да заштити цивиле у Гази.

"Наставићемо да инсистирамо на заштити цивила током сукоба и на повећању дотока хуманитарне помоћи у Газу", рекао је Остин.

Одговарајући на питање новинара о томе да ли је Вашингтон одредио рок за тренутну фазу израелске офанзиве, Остин је истакао да је ријеч о војној операцији Израела и да он није дошао у Тел Авив како би диктирао временске оквире.

Додао је да је имао "сјајне" разговоре са израелским званичницима о циљевима израелске офанзиве, као и о смањењу броја цивилних жртава.

 

Галант: Израел ће постепено прећи на следећу фазу операција

 

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је да су израелске снаге направиле "веома значајна достигнућа" у борби против Хамаса.

Говорећи на заједничкој конференцији за новинаре са америчким колегом Лојдом Остином, Галант је рекао да се нада да ће елиминација руководства Хамаса "ускоро бити постигнута".

Израел ће постепено прећи на следећу фазу операција, у којој ће локално становништво можда моћи да се врати на сјевер појаса Газе, рекао је министар.

"Могу вам рећи да ћемо ускоро моћи да разликујемо различите области у Гази", додао је Галант.

То би омогућило Израелу, објаснио је, да почне да ради на враћању локалног становништва "можда прије на сјеверу" него на југу, преноси Гардијан, пише РТС.

Хјуман рајтс воч: Израел намерно изгладњује цивиле у Гази, што је ратни злочин

 

Организација за заштиту људских права Хјуман рајтс воч оптужила је Израел да намјерно ускраћује Палестинцима храну, воду и друге неопходне потрепштине, оцјењујући да је изгладњивање цивилног становништва ратни злочин, преноси Ал Џазира.

Истовремено, Хјуман рајтс воч позива свјетске лидере да реагују на овакву ситуацију у Гази.

јДиректор те организације за Израел и Палестину Омар Шакир изјавио је да постоји најмање пет доказа да Израел намјерно изгладњује Палестинце у Појасу Газе и да је то ратни злочин.

Шакир је навео да је први доказ то што се више од два мјесеца блокира улазак хране и воде у Појас Газе, а други је што се дозвољава улазак само мале количине помоћи.

То је документовано више од два мјесеца, рекао је Шакир за Ал Џазиру.

Шакир је истакао да је трећи доказ уништавање пољопривредног земљишта у Појасу Газе у израелским нападима.

Као четврти доказ Шакир је навео да Израел у нападима намјерно уништава објекте неопходне за живот, као што су млинови, болнице, водоводи и канализација. Као пети доказ он истиче изјаве израелских званичника који су, како је навео, "јасно рекли" да је њихова стратегија да изгладњују цивиле у Гази као средство за постизање политичких исхода, као што је ослобађање талаца или уништење Хамаса.

У новом извјештају Хјуман рајтс воч наводи да Израел користи изгладњавање цивила као оружје рата у Појасу Газе.

 

Русија и Иран о напорима за прекид ватре у Гази

 

Замјеник министра спољних послова Руске Федерације Михаил Богданов и ирански амбасадор у Москви Казем Џалали разговарали су о ситуацији у палестинско-израелској зони сукоба, с акцентом на повећање напора о заустављању ратних активности, наводи се у поруци на страници руског министарства спољних послова.

"Током разговора детаљно је размотрена блискоисточна агенда с нагласком на дешавања у зони палестинско-израелског сукоба. Постоји је општа забринутост због тренутне ескалације у Појасу Газе. Наглашена је важност интензивирања међународних напора у циљу што скоријег прекида ватре, пружања хуманитарне помоћи цивилном становништву и превођења ситуације у политички канал", саопштило је руско министарство спољних послова након састанка Богданова и Џалалија у Москви.

Осим тога, стране су се дотакле питања сиријског решења, укључујући "наставак блиске координације напора између Русије и Ирана" у интересу подршке јединству, територијалном интегритету и суверенитету Сирије, преносе Риа новости.

Израелска војска убила главног финансијера Хамаса 


Израелска војска саопштила је да је убила главног финансијера Хамаса Субија Фервану.

У операцији у граду Рафа, израелски авиони под вођством Шин бејта /израелске безбједносне агенције/ и војне обавјештајне службе, елиминисали су финансијера Хамаса, пише "Џерузалем пост".

У саопштењу војске наводи др да су Фервана и његов брат пребацили велике количине новца Хамасу, који је између осталог кориштен за исплате терористима и набавку војне опреме. Они су то радили тако што су новац преусмјеравали кроз своју компанију "Хамсат".

"Способност војног крила Хамаса да се бори зависи од финансијских средстава које добија. Без тога њихова способност је знатно умањена", наводи се у саопштењу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана