Нови детаљи у вези с нападом на Сјеверни ток, објављена фотографија

ГС
Нови детаљи у вези с нападом на Сјеверни ток, објављена фотографија

БЕРЛИН - Могући организатори експлозија на гасоводима "Северни ток" изнајмили су једрилицу под називом "Андромеда“ како би превезли експлозив на мјесто саботаже.

Ову информацију пренио је њемачки лист "Спиегел".

"У случају терористичког напада на гасоводима 'Сјеверни ток' у Балтичком мору испливавају нови детаљи. Брод на коме су диверзанти, како се претпоставља, превезли експлозив је једрилица "Андромеда" са матичном луком Бреге на острву Риген" пише лист позивајући се на изворе у ресорима.

Како се наводи, једрилицу типа "Бавариа крузер 50“ дугу 15 метара "група засад неидентификованих лица“ која су користила "фалсификована документа у циљу прикривања“ изнајмила је преко неименоване чартер компаније са острва Риген.

"Спиегел“ је објавио и фотографију брода.

Извори листа тврде да је једрилица испловила из луке Росток-Варнемунде, а почетком септембра накратко је пристала у луци Вик која се налази на сјеверу острва.

Чартер фирма која изнајмљује једрилицу одбила је да објави детаље о клијентима који су изнајмили пловило прошлог септембра. Међутим, њемачко тужилаштво потврдило је за "Спиегел" да је на једрилици извршен претрес у јануару ове године "у вези са сумњивим изнајмљивањем".

Раније је британски лист "Тимес" објавио да су западне обавјештајне агенције недјељу дана након експлозије знале за украјинску умјешаност у саботажу на гасоводима "Сјеверни ток" и "Северни ток 2".

У чланку се наводи и да европски обавјештајци знају и име "приватног спонзора" саботаже. Службе безбједности не откривају његов идентитет, али кажу да је ријеч о богатом Украјинцу који, наводно, нема везе са предсједником Володимиром Зеленским.

Такође, Њемачки лист "Заит" саопштио је да су њемачки инспектори идентификовали брод са којег је извршена диверзија на гасоводима "Северни ток", те да трагови воде ка компанији у власништву Украјинаца.

Првобитно је "Неw Yорк Тимес", позивајући се на изворе у америчкој администрацији, објавио да нови обавјештајни подаци дају основа да се претпостави да нека проукрајинска група стоји иза напада на гасоводе, преноси "Јаунус".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана