Нови чешки предсjедник новчано кажњен због непотпуних података о донаторима

Танјуг
Нови чешки предсjедник новчано кажњен због непотпуних података о донаторима

ПРАГ - Нови предсjедник Чешке Петр Павел платио је казну од 60 хиљада круна (око 2,7 хиљада долара) због недостатка података о спонзорима у недавној кампањи за предсjедничке изборе, јавила је Чешка ТВ.

- Павел је кажњен од стране Канцеларије за надзор економских активности политичких партија са рекордном сумом од 60.000 круна. Казна је изречена због непотпуних информација о спонзорима у предсједничкој кампањи - потврдио је новинарима Јан Оутли из ове канцеларије.

Према његовим ријечима, у подацима о неким спонзорима Павеловог фонда за кампању недостајали су подаци, на примјер, о њиховом мјесту становања и датумима рођења, што је најчешћи недостатак у овим документима.

-Ако имате 6.000 спонзора и сви они морају да доставе податке као што су адреса и датум рођења, а један од њих вам их не достави, онда немамо начина да то добијемо од тих људи... Немам проблем са тим, јер се такве ствари понекад једноставно десе - прокоментарисао је чешки предсједник, који је казну платио већ 13. марта.

Како наводи Оутли, ово је први пут да је његово одјељење изрекло тако високу казну појединцу, а обично су у таквим износима кажњавана само правна лица.

Још није познат обим донација са непотпуним подацима о донаторима. Износ донираних износа на списку спонзора по закону не мора бити објављен. Они ће бити познати тек из извјештаја о финансирању кампање, а рок за њихово подношење је 2. мај, пренијела је Чешка ТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана