Нове оптужнице против лобисте за независно Косово: Као мито добио златне полуге и луксузни ауто

Танјуг
Нове оптужнице против лобисте за независно Косово: Као мито добио златне полуге и луксузни ауто

ЊУЈОРК - Америчко правосуђе подигло је нове оптужнице за ометање правде против сенатора Боба Менендеза и његове супруге Надин у којима се наводи да су добили златне полуге, готовину и луксузни аутомобил у замјену за услуге које је сенатор чинио за тројицу бизнисмена, преноси АП.

У новим оптужницама против Менендеза, који је познат и као велики албански лобиста, и његове супруге, на терет им се ставља завјера ради ометања правде и ометање правде.

Америчка агенција преноси да се у оптужницама наводи да је брачни пар Менендез од тројице бизнисмена примио мито у замјену за помоћ коју им је сенатор пружио за одређене пројекте, али да су се Боб и Надин Менендез, као и двојица од три окривљена бизнисмена изјаснили да нису криви.

Један бизнисмен се прошле недјеље изјаснио кривим и пристао је да свједочи на суђењу против осталих.

Након хапшења, Менендез (70) је био приморан да се одрекне предсједавања Одбором за спољне послове Сената, али је изјавио да неће поднијети оставку на положај сенатора.

Према наводима у оптужници, Менендез и његова супруга су прихватили златне полуге и готовину од инвеститора за некретнине обавезавши се да ће искористити свој утицај како би се са катарским инвестиционим фондом склопио посао вриједан више милиона долара.

Адвокати сенатора Боба Менендеза, његове супруге Надин и других оптужених нису за сада одговорили на мејлове у којима су замољени да прокоментаришу нове оптужбе.

Менендез је српској јавности познат као албански лобиста и неко ко се залагао против формирања Заједнице српских општина на Косову и Метохији, као и по својим нападима и критикама на рачун Србије и предсједника Србије Александра Вучића.

Познат је и по томе што је 2020. године заједно са најпознатијим албанским лобистом бившим послаником Представничког дома Елиотом Енгелом писао тадашњем државном секретару Мајку Помпеу и тражио увођење санкција Србији.

Познат је и по изјавама да је поносан што су САД 2008. године међу првима признале независност тзв. Косова и затражио је од америчке администрације да се посвети питању Албанаца у тзв. "прешевској долини".

Менендез је и један од потписника писма предсједавајућих спољнополитичким одборима САД, Велике Британије и ЕУ, које је потписало више од 50 парламентараца, а у којем су од својих влада затражи критичнији однос према Србији и предсједнику Србије Александру Вучићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана