"Избјеглице" у Швајцарској - норвешки милијардери: На овај корак се одлучују због једног закона

ГС
"Избјеглице" у Швајцарској - норвешки милијардери: На овај корак се одлучују због једног закона

БЕРН - Због новог закона о пореској политици, који је у Норвешкој ступио на снагу у новембру 2022. године, неколико десетина богатих Норвежана преселило се у Швајцарску.

Швајцарска је одраније позната по умjереној пореској политици према странцима, а према подацима Фајненшел тајмса од прошле јесени у ту земљу се преселило 36 Норвежана, пише француски Монд.

Један од њих је и норвешки "краљ некретнина" Торд Уендад Колстад, чије богатсво се процjењује на 182 милиона евра, купио је кућу на обали језера у Луцерну и рекао да се преселио због мањег пореза.

Према подацима амбасаде Норвешке у Швајцарској, око 5.000 Норвежана живи у Швајцарској, од којих су више од 430 чланови Норвешког клуба Швајцарска, који предлаже културне догађаје, традиционалне фестивале и мjесечне састанке у осам градова. Такође, у земљи постоје двије интернет продавнице норвешких намирница, као и норвешки салони љепоте.

Власти у Луцерну одушевљене су новим досељеницима, прије свега због повећаних прихода које имају од њих, јер како кажу тај новац може да се искористи за обнову школа, изградњу позоришта, културну и туристичку инфраструктуру.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана