Новчанице са ликом краља Чарлса у употреби од 5. јуна

СРНА
Новчанице са ликом краља Чарлса у употреби од 5. јуна

ЛОНДОН - Новчанице са портретом британског краља Чарлса Трећег биће у употреби у Великој Британији од 5. јуна, саопштила је Банка Енглеске.

Портрет краља биће на новчаницама од пет, 10, 20 и 50 фунти, које ће се употребљавати заједно са оним на којима се налази лик краљице Елизабете Друге.

Банка Енглеске нагласила је да ће се нове новчанице штампати само као замјена за оне које изгледају истрошено и да би се испунила повећана потражња за новчаницама.

Према наводима Банке, овакав приступ је у складу са упутствима краљевске породице и његов циљ је минимализовање еколошког и финансијског утицаја промјене.

"То значи да ће нове новчанице са ликом монарха, који је познат по залагању за еколошка питања, ући у циркулацију `веома постепено`", додаје се у објави Банке Енглеске.

Чарлс, који је трон наслиједио након смрти своје мајке Елизабете 2022. године, биће тек други монарх чији ће лик бити на новчаницама Банке Енглеске.

Компанија за производњу кованица "Ројал минт" почела је да производи прве кованице са ликом краља Чарлса крајем 2022. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана