Новчанице евра мијењају изглед

ГС
Новчанице евра мијењају изглед

БРИСЕЛ - Европска централна банка (ЕЦБ) спрема нови дизајн евро новчаница, а чини се да у историју одлазе препознатљиви мотиви прозора и мостова које су Европљани на својој валути гледали већ 21 годину.

Прозори и мостови биће замијењени једним од седам дизајна које је у понедјељак објавила банка. Нови дизајни варирају од природних мотива попут птица или ријека па до мотива будућности Европе, њених вриједности и, како каже банка, „заједничког европског идентитета“, преноси Политицо.

Банка отвара дебату за јавност у еврозони у конзултацијама које ће трајати до краја августа. Сви грађани земаља еврозоне моћи ће учествовати у анкети на страницама ЕЦБ-а. ЕЦБ ће основати и фокус групе како би се увјерили да су „мишљења свих широм еврозоне једнако заступљена“.

„Радимо на новој серији хигх-тецх новчаница, а идеја је да спријечимо кривотворење новца и умањимо посљедице за животну средину“, изјавио је члан извршног одбора, Фабио Панета.

„Одлучни смо задржати готовину и желимо да плаћање на тај начин увијек остане као опција“, казао је он.

Ипак, ЕЦБ се неће препустити судбини и дозволити јавности да заиста одабере финални дизајн. Управни савјет банке то ће учинити сљедеће године.

Шест од седам приједлога дошло је од Тхеме Адвисорy Гроупа (ТГА), групе стручњака које је ЕЦБ именовао у просинцу 2021. године. Управни савјет је одлучио додати још један приједлог, „европску културу“, како би ојачали европски идентитет. Група је добила задатак да креира причу за сваки приједлог и нагласи његову вриједност и оно што га је инспирисало.

Као и у претходном конкурсу, група је морала пажљиво одлучивати како не би повриједила националне осјећаје одабиром тема или особа повезаних са неком конкретном земљом. Зато су одабрани природни мотиви птица и ријека - они симболизуу слободно кретање без граница и међусобну повезаност земаља Европе, речено је из групе.

Птице су готово побиједиле на претходном конкурсу прије двије деценије.

Друге идеје на овогодишњем конкурсу укључују приказ руку, симбола заједничке изградње Европе, као и будућност Европе коју би симболизовали „портрети“ Европљана који још нису рођени.

Идеје ће дефинитивно представљати изазов за дизајнере ЕЦБ-а. Што се тиче теме „европске вриједности у природи“, сама банка је признала да је „приказивање ових апстрактних, а истовремено јако важних концепата на новчаницама заиста чин магије“.

Експертна група упозорила је да би седми приједлог, „Наша Еуропа, ми“ могао бити погрешно схваћен, с обзиром да се темељи на идеји заједничког европског културног идентитета, преноси Н1.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана