Новак: Погријешила сам, зато подносим оставку

Танјуг
Новак: Погријешила сам, зато подносим оставку

БУДИМПЕШТА - Предсједница Мађарске Каталин Новак издала је вечерас саопштење након што је поднијела оставку на ту функцију, признавши да је направила грешку јер је помиловала сексуалног преступника који је оптужен да је злостављао дјецу.

„Као Мађарица, очекивала бих да предсједник земље не смије да прави грешке. Одговорност се мора преузети у овом случају. На дужност сам ступила јер страствено волим Мађарску, вјерујем да је наша нација мирољубива, доброћудна, часна“, навела је Новак, пренио је МТИ.

Она је рекла да је њена одлука о помиловањима изазвала „оправдану конфузију“ и да народ очекује објашњење.

„Моћ помиловања је можда осјетљивије питање него било које друго... Прошлог априла одлучила сам да помилујем ту особу, вјерујући да није злостављала дјецу. Погријешила сам, јер су помиловање и недостатак разлога изазвали сумњу у државну нулту толеранцију према педофилији“, поручила је она и додала да нема сумње да никада не би помиловала некога за кога вјерује да је физички или ментално злостављао дјецу.

Мађарске опозиционе странке провеле су цијелу недељу позивајуćи на смјену Новак, као и на смјену Јудит Варге, бивше министарке правде која је потписала помиловање и која би требало да предводи листу владајуćе странке Фидес за изборе за Европски парламент ове године.

Иако је било добро познато да је Новак помиловала око 20-ак људи уочи посјете папе Фрање Мађарској у априлу 2023.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана