Новак: Цијене гаса у Европи ће остати високе

Танјуг
Новак: Цијене гаса у Европи ће остати високе

МОСКВА - Цијене гаса у Европи ће због несташице остати високе, неће се вратити на нивое с почетка 2021. године на 200-250 долара за 1.000 кубних метара, изјавио је потпредсједник руске владе Александар Новак у интервјуу за ТАСС.

"Кретање цијена ће у великој мјери одредити временске прилике током зиме, али ће оне краткорочно остати високе због оскудне понуде. Не видим како би могле да се врате на нивое с почетка 2021. од 200-250 долара за 1.000 кубних метара", рекао је он.

Генерално, Новак је ситуацију с цијенама енергената оцијенио као изузетно волатилну, и сматра да ће се тај тренд наставити у 2023. и за гас и за нафту.

"Тренутно видимо појачану волатилност. Видјели смо двоструке флуктуације цена нафте - са 65 на 130 долара за барел. Иста ситуација је и са гасом", додао је он.

Према Новаковим ријечима, западне санкције су узрок скока цијена. 

„Нико није могао да предвиди ове безумне поступке западних лидера када су даване прогнозе да ćе нафта бити око 50-60 долара за барел. Ембарго на испоруку руских нафтних деривата у Европу ступа на снагу у фебруару, да видимо како ће тада изгледати цијене дизела", рекао је потредсједник руске владе.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана