Нова влада неће наставити са депортацијом азиланата

Срна
Нова влада неће наставити са депортацијом азиланата

ЛОНДОН - Британски премијер Кир Стармер потврдио је данас да његова администација неће наставити са политиком претходне власти да депортује азиланте у Руанду.

”Програм Руанда је мртав и сахрањен прије него што је и почео. То никад није спречавало мигранте да у мањим чамцима прелазе Ламанш. Нисам спреман да наставим са тим јер није представљало никакву пријетњу новим доласцима”, нагласио је Стармер.

Партнерство за миграцију и економски развој Британије и Руанде политика је коју је Лондон први пут предложио у априлу 2022. године и према којој би илегални имигранти или азиланти били пребачени у Руанду ради обраде докумената.

Они којима би био одобрен азил остајали би у Руанди и не би им био дозвољен повратак у Британију.

Први лет у склопу овог плана добио је одобрење Вишег суда правде и требало је да буде обављен 14. јуна 2022. године. Међутим, Европски суд правде увео је привремену мјеру због чега је план обустављен до закључка правног спора у Британији.

Крајем 2022. године Виши суд је одлучио да је план законит али да треба поново размотрити случајеве осам азиланата који су требали бити депортовани.

Апелациони суд је 29. јуна 2023. године одлучио да је план незаконит. Врховни суд се 15. новембра прошле године, након жалбе, сагласио са одлуком суда ниже инстанце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана