Нова уредба о судским поступцима

GS
Foto: Arhiva

БРИСЕЛ- Европски савјет усагласио је преговарачку позицију о новој уредби како би се избјегли паралелни судски поступци и олакшао њихов трансфер између чланица ЕУ.

"Савјет је данас усагласио своју преговарачку позицију /општи приступ/ о предложеном закону ЕУ који се односи на пренос поступака у кривичним питањима. Приједлог има за циљ да спријечи непотребне паралелне поступке и да допринесе ефикасном и правилном спровођењу кривичног правосуђа у државама чланицама", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да је предложена уредба резултат пораста прекограничног криминала и посљедичних ситуација у којима више држава чланица има надлежност да процесуира исто кривично дјело, посебно када су у питању злочини које су починиле организоване криминалне групе.

Поступак се може преносити из једне земље у другу на основу заједничких критеријума као што су територија на којој је злочин почињен, националност оптуженог или осумњиченог, физичко пребивалиште оптуженог или осумњиченог и локација већине доказа.

Држава ће имати 60 дана да прихвати или одбије пренос поступка, уз могућност продужења од 30 дана, док ће осумњичени, оптужени и оштећени имати 20 дана да остваре право на "ефикасан правни лијек против одлуке" о трансферу.

Прије него што се изради заједнички правни текст, Савјет ће морати да преговара о свом ставу са Европским парламентом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана