Нова технологија лијечења леукемије дала реултате код енглеске дјевојчице

Танјуг
Нова технологија лијечења леукемије дала реултате код енглеске дјевојчице

ЛОНДОН - Љекари из из Лестера у Великој Британији саопштили су данас да је тинејџерки обољелој од Т-леукемије та болест у рецесији након нове терапије генетске измјене донихраних Т-ћелија.

Како преноси Гардијан, научници су по први пут измијенили ''базу'' једног слова генетског кода на донираним Т-ћелијама и тако код пацијенткиње омогућили да оне нападају само болесне ћелије, као и да након хемотерапије не погађају здраве ћелије.

''Ово је био најсофистициранији ћелијски инжењеринг до сада, и отвара пут за друге третмане и на крају бољу будућност за болесну децу“, изјавио је имунолог професор Васим Касим, један од вођа пројекта.

Тинејџерка је пре овог третмана била подвргнута хемотерапији и трансплантацији коштане сржи у покушају да се болест ублажи, али никад није постигла потпуну ремисију, али након генетски измене донираних Т-ћелија, више од шест месеци је без леукемије.

Т-ћелијска леукемија је рак који погађа класу бијелих крвних зрнаца познатих као Т-ћелије, тако да оне почну пребрзо да расту и тако ометају производњу крвних зрнаца у тијелу.

Стандардни третмани укључују трансплантацију коштане сржи и хемотерапију. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана