Нова рунда америчко-кинеских разговора-сусрет Саливена и Ванга у Бангкоку

Танјуг
Нова рунда америчко-кинеских разговора-сусрет Саливена и Ванга у Бангкоку

ВАШИНГТОН- Амерички савјетник за националну безбједност Џејк Саливен састаће се данас и сутра са кинеским министром спољних послова Ванг Јиом у Бангкоку, у складу са договором званичника САД-а и Кине да ће продубити дијалог између двије највеће свјетске привреде.

Састанак се одржава нешто више од два мјесеца након четворосатног састанка америчког предсједника Џозефа Бајдена и предсједника Кине Си Ђинпинга на маргинама самита Азијско-пацифичке привредне сарадње (АПЕЦ) у Сан Францисцу.

Бајден и Си договорили су се тада да ће отворити предсједничку "црвену линију", обновити комуникацију између двије војске и настојати да сузбију производњу фентанила, али је и даље остало отворено питање Тајвана, наводи Ројтерс.

-Овај састанак надовезује се на договор предсједника Бајдена и Сија у новембру на састанку у Вудсајду да ће одржавати стратешку комуникацију и одговорно управљати односима - саопштила је представница за медије Савета за националну безбједност Адријен Вотсон.

Састанак у Бангкоку потврдило је у саопштењу и кинеско министарство спољних послова.

- Како је договорено између Кине и САД, Ванг Ји одржаће нови низ састанака с америчким савјетником за националну безбједност Џејком Саливеном у Бангкоку - наведено је у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана