Нова порука Путина Ердогану у вези са Украјином

ГС
Нова порука Путина Ердогану у вези са Украјином

МОСКВА - Предсједник Русије Владимир Путин поручио је данас турском колеги Реџепу Ердоану да је Москва отворена за дијалог о Украјини, али да ће Кијев морати да прихвати губитак територија на које Русија полаже право, саопштио је данас Кремљ.

"Владимир Путин је поново потврдио отвореност Русије за озбиљан дијалог, под условом да власти у Кијеву испуне добро познате и више пута изречене захтјеве и узму у обзир нове реалности које се тичу територија", навео је у саопштењу Кремљ, пренио је Ројтерс.

Како се наводи, Путин је такође поновио "деструктивну улогу Запада, који снабдјева Кијев оружјем, пружајући информације и смћернице".

"Лидери су такође разговарали о бројним енергетским питањима, укључујући стварање гасног чворишта у Турској и изградњу нуклеарне електране Акују", навео је Кремљ.

Такође, како се додаје, Путин је још једном поновио Ердоану да треба укинути све баријере руском извозу хране и ђубрива.

Подсјећамо Ердоан је Путину током течефонског разговора рекао да мировни напори у рату Русије и Украјине треба да буду подржани једностраним прекидом ватре и визијом за праведно рјешење.

Ердоан је још рекао Путину да је потребно предузети конкретне кораке за уклањање курдских милитаната из пограничног региона Сирије.

Ердоан и Путин су више пута разговарали откако је почео рат у Украјини. Турска је дјеловала као посредник заједно са Уједињеним нацијама у склапању споразума којим се омогућио извоз житарица из украјинских лука. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана