Нова оптужница против Трампа

ГС
Нова оптужница против Трампа

ВАШИНГТОН - Специјални амерички тужилац Џек Смит подигао је вечерас нову оптужницу против бившег предсједника САД и кандидата Републиканске партије на предстојећим предсједничким изборима у тој земљи Доналда Трампа, поводом тога што се Трамп наводно опирао мирном преносу власти након што је на предсједничким изборима 2020. изгубио од садашњег предсједника Џозефа Бајдена

.Нова Смитова оптужница заснована је на ужем и префињенијем списку наводних кривичних дјела, за разлику од оптужнице од прошле године коју је одбацио Врховни суд САД, уз образложење да Трамп као бивши предсједник има имунитет да буде кривично гоњен по њој, преноси CBS.

У оптужници су и четири тачке старе оптужнице, укључујући ону за завјеру да превари државу САД, али су далеко сужење када је ријеч о наводним доказима и основама на којима су подигнуте.

Тако је, у односу на стару оптужницу, са списка наводних Трампових саучесника уклоњена једна особа, описана као службеник Министарства правде који је радио на грађанским стварима и који је, са оптуженим, покушао да искористи Министарство правде да отвори истраге лажних изборних злочина и утиче на државна законодавна тијела са свјесно лажним тврдњама о изборној превари.

Поново детаљно излажући наводне незаконите радње попут организовања лажних бирачких листа или рада са приватним адвокатима на правној стратегији за узурпирање преноса власти, Смит је оптужио Трампа да је злоупотријебио своју улогу кандидата за функцију, а не функцију предсједника САД, да утиче на резултате избора.

Нова оптужница је одговор на прошломјесечну пресуду Врховног суда у којој је порота донијела одлуку да предсједник САД и бивши предсједници имају имунитет од кривичног гоњења за "службене радње" које предузимају током свог предсједничког мандата, јавља Танјуг.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана