Нова Каледонија: Мирно након што је стигло 1.000 полицајаца

Танјуг
Нова Каледонија: Мирно након што је стигло 1.000 полицајаца

НУМЕА - Стање на Новој Каледонији је релативно мирно након што је у ту француску прекоморску територију стигло хиљаду полицајаца из Француске, саопштила је данас француска Висока комисија.

Међутим, демонстранти и даље блокирају путеве, а аеродром је и даље затворен после недјељу дана нереда, пренио је Ројтерс.

Група која организује протесте - CCAT - саопштила је данас да ће се блокаде наставити, позивајући демонстранте да мирно протестују.

-Блокаде на путевима отежавају снабдијевање храном продавница у неколико области и пролазак медицинског особља - рекли су званичници Владе Нове Каледоније.

Највиши званичник Француске на Новој Каледонији Луј Ле Фран рекао је у недељу увече да ће полицијска операција ради повратка контроле над путем од главног града Нумеа до међународног аеродрома потрајати неколико дана.

Ле Фран је навео да је полиција до сада демонтирала 76 блокада на путевима.

Аустралијски премијер Ентони Албанезе рекао је радију АБЦ да је Аустралија тражила одобрење француских власти да пошаље евакуациони лет за Нову Каледонију ради превоза аустралијских туриста који су тренутно блокирани у хотелима.

Он је оцијенио да је ситуација на Новој Каледонији дубоко забрињавајућа.

Око 3.200 људи је блокирано након што су отказани комерцијални летови на и са Нове Каледоније због немира који су избили прошле седмице.

Шест особа је погинуло у немирима који су избили након што су посланици у националној скупштини у Паризу изгласали измјене закона које ће омогућити већем броју држављана Француске да гласају на локалним изборима на Новој Каледонији, што ће, према речима домородачких лидера, неутралисати политички утицај домородаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана