Нова ескалација ситуације у Карабаху, има погинулих и рањених

ГС
Нова ескалација ситуације у Карабаху, има погинулих и рањених

Оружане снаге Азербејџана користиле су минобацаче током гранатирања у правцу села Тек у јерменској Сјуникској области на граници са Азербејџаном, саопштило је Министарство одбране Јерменије.

„Усљед неопходних мјера које су предузеле наше јединице распоређене у назначеном правцу, непријатељ је претрпио значајне губитке“, саопштио је азербејџански ресор.
Раније су министарства одбране Азербејџана и Јерменије саопштиле да је дошло до сукоба на граници двије земље, има мртвих и рањених.
Сукоб у Нагорно-Карабаху
Крајем септембра 2020. у Нагорно-Карабаху обновљена су борбена дејства која су била наставак дугогодишњег сукоба и у коме је страдало много цивила. Баку и Јереван међусобно су се оптуживале за избијање сукоба. Стране су неколико пута покушавале да постигну примирје, али је успјешан био покушај постигнут 10. новембра 2020.
Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су тада заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један дио региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.
Августа прошле године поново је дошло до ескалације напетости. Министарство одбране Русије саопштило је да су азербејџанске оружане снаге прекршиле примирје у зони сукоба, у области висоравни Сарибаба, преноси Спутњик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана