Нова ера Хамаса: Шта значи долазак Јахје Синвара?

Танјуг
Нова ера Хамаса: Шта значи долазак Јахје Синвара?

АНКАРА - Палестински покрет Хамас са новим шефом Јахјом Синваром дјеловаће радикалније у борби за опстанак, јер нема другу опцију, оцјењује турски политички аналитичар Хасан Басри Ајденијз.

Командант Хамаса у Појасу Газе, Јахја Синвар, именован је данас за политичког вођу те милитантне палестинске групе, након убиства лидера Исмаила Ханије прошле недјеље у Техерану.

Међутим, оцјењује Ајденијз, Јахја Синвар, који је замијенио Ханију, је сасвим другачије име у свијету политике.

Ајденијз подсјећа да је политичка линија Ханије била усмјерена на пружање отпора у свим околностима, али да је био веома блага и стрпљива особа, каже политички експерт.

- Синвар је, пак, неко ко је 22 године свог живота провео у израелским затворима и годинама је био подвргнут тешком мучењу (и природно) постао много тежа и искуснија личност. Синвар, који је једно вријеме преузео и безбједносну одговорност унутар Хамаса, познат је по неупитним одлукама о егзекуцији које је донио, посебно против израелских доушника, написао је Ајденијз на мрежи Икс.

Поред тога, како је додао, Синвар има значајно искуство на терену јер је лидер Хамаса у Гази од 2017.

- Укратко, Хамас ће од сада предузети много радикалније/оштрије акције у својој борби за опстанак. За сада не преостаје ниједна друга опција, навео је Ајденијз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана