Носталгија га одвела у лисице: Сјевернокорејац ухапшен при покушају повратка кући

Танјуг
Носталгија га одвела у лисице: Сјевернокорејац ухапшен при покушају повратка кући

СЕУЛ – Држављанин Сјеверне Кореје, који је пребјегао у Јужну Кореју, приведен је након што је, управљајући украденим аутобусом, ударио у барикаду на мосту у близини границе двије земље у неуспјелом покушају да се врати у своју домовину. Може бити оптужен за крађу и кршење закона о националној безбједности, саопштили су истражитељи.

Мушкарац стар 30 година, који је пребјегао у Јужну Кореју 2011. године, игнорисао је упозорења војника да се заустави док је у уторак покушавао да пређе преко моста јужно од јако утврђене демилитаризоване зоне између двије Кореје, саопштила је јужнокорејска полиција, пренио је „Гардијан“.

Полиција наводи да је човјек покушао да се врати у Сјеверну Кореју због тешких економских услова у којима живи као грађевински радник, као и због носталгије за породицом у Сјеверној Кореји.

Преласци из Сјеверне у Јужну Кореју су ријетки, а избјеглице обично иду у супротном смјеру. Више од 34.000 Сјевернокорејаца пребјегло је у Јужну Кореју од Корејског рата који је трајао од 1950. до 1953. године, према подацима Сеула.

Према тим подацима, око 30 Сјевернокорејаца вратило се у домовину из Јужне Кореје од 2012. до 2022. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана