Носати: Молдавија није спремна за придруживање Алијанси

Срна
Foto: Танјуг/АП

КИШИЊЕВ- Молдавија није спремна да постане чланица НАТО-а у блиској будућности због лошег стања опреме војске, изјавио је молдавски министар одбране Анатолиј Носати.

Он је коментарисао изјаве предсједника Молдавије Маје Санду, која је прошле седмице за лист "Политико" рекла да њена земља треба да одустане од неутралности како би била примљена у неки војни савез. Она није конкретно поменула НАТО, али је у више наврата истакла да би клаузула о неутралности у Уставу Молдавије могла бити промијењена уколико Молдавија одлучи да се "зближи" са Алијансом.

Носати је напоменуо да Сандуова није говорила о НАТО-у у том интервјуу, те да постоје и други савези и конфигурације, укључујући на регионалном нивоу.

Према његовим ријечима, сама жеља за придруживање НАТО-у није довољна, јер је Алијанса прилично моћна војно-политичка организација, а за учлањење су потребне бројне реформе, као и модернизовање војске, спровођење одређених стандарда и допринос буџету Сјевероатлантског савеза.

"Искрено, у овом тренутку нисмо спремни да постанемо чланица НАТО-а, јер остаје доста тога да се учини за обезбјеђивање државне војске", истакао је Носати током гостовања медијском сервису "Ерлајв".

Он је нагласио да је Молдавији потребно ново оружје, јер промјењива ситуација у сусједној Украјини захтијева провјеру потреба молдавске државне одбране.

"Промјене у вези са војним догађајима у Украјини тјерају нас да размотримо тренутно стање сектора одбране. На жалост, не можемо да се носимо са свим постојећим изазовима, а наш статус неутралности нас оставља саме са проблемима", навео је Носати.

Министар је позвао власти са релевантним мандатима да пронађу прикладно рјешење у вези са статусом неутралности.

"Ја не доносим одлуке о промјени неутралног статуса, јер представљам извршну грану. Такву одлуку треба да донесу политичари, узимајући у обзир мишљење грађана. Али што се тиче повећања буџета за одбрану, то треба да се уради у складу са жељом о придруживању било ком савезу. Молдавија треба да има снажну војску за одбрану", додао је Носати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана