НОС: Полицијске службе Холандије незаконито шпијунирале групе становника

Танјуг
Foto: Илустрација

АМСТЕРДАМ- Холандске полицијске обавјештајне службе незаконито су надгледале поједине групе становника током 2022. године, закључио је Одбор за надзор обавјештајних и безбједносних служби (ЦТИВД) те земље.

Како преноси холандски јавни сервис НОС, одбор није навео које заједнице су службе незаконито надгледале, али је прецизирао да под заједницом мисли на популациону групу "засновану, на примјер, на етничком поријеклу, верским убеђењима или занимању".

НЛ Тајмс наводи да су на тај начин, теоретски, холандске полицијске обавештајне службе можда шпијунирале посјетиоце неке џамије или пољопривреднике који протестују.

ЦТИВД је навео да су у периоду од 23. фебруара до 1. јула 2022. године  полицијске обавештајне службе три пута извршиле незаконити надзор становништва.

Све полицијске јединице у Холандији имају своје обавјештајне службе, подсећа НЛ Тајмс и додаје да оне сарађују са општом обавјештајном службом АИВД и надгледају људе који би могли да буду опасни за националну безбједност.

Према ЦТИВД, обавјештајне службе понекад добију сигнал "о некој особи или више њих" и онда одлучују да истраже цијелу заједницу којој ти људи припадају.

Представник ЦТИВД-а Харм Трип рекао је за НОС да у три случаја обвештајног надзора у 2022. години полицијске службе нису прописно образложиле зашто је био потребан мониторинг целе заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана